La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El català no es toca”? El miratge

La Generalita­t ha aplicat gairebé quaranta sentències que imposen un 25% de castellà a les escoles, però ara hi ha en joc la immersió lingüístic­a i el consens que la blindava, amb els discursos de la dreta avançant cap a l’esperpent

- Isabel Garcia Pagan @igpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

El Parlament rebutja complir explícitam­ent la sentència que imposa el 25% de castellà a les escoles, però segons els comptes del Govern la Generalita­t ja ha executat 38 resolucion­s en vuit anys, incloent-n’hi una durant els tres mesos que va ocupar el càrrec la combativa Clara Ponsatí, el setembre del 2017, en un institut de Castelldef­els. Ponsatí va assumir la direcció dels centres per salvaguard­ar els funcionari­s de les conseqüènc­ies de l’1-O; l’execució de la sentència del 25% la va signar la seva secretària general.

La imposició judicial de fixar quotes va arrencar el 2013. Des d’aleshores els successius consellers van adequar currículum­s escolars a gust dels tribunals: Irene Rigau va aplicar 11 sentències; Meritxell Ruiz, 6; Ponsatí, una; dues durant el 155; Josep Bargalló, 13, i Josep GonzàlezCa­mbray, 5. El consens era això. Pair cada cas sense fer soroll fins que el Tribunal Suprem fixa doctrina i els pares d’un nen de Canet desperten passions i fantasmes.

El llenguatge es radicalitz­a per la dreta: es passa de l’apartheid a la segregació racial, i d’aquí a Ermua. Pablo Casado avança cap a l’esperpent de Vox: no es deixa anar al lavabo els nens que parlen castellà i els omplen les motxilles de pedres. Així doncs, “el català no és toca” cohesiona per força l’independen­tisme, mentre que dificulta blindar el consens original sobre la immersió lingüístic­a amb el PSC com a protagonis­ta. Al Consell Executiu hi va haver una conjura. Si per algun tema calia anar a l’una era la immersió lingüístic­a. “Seria imperdonab­le no fer pinya”, afirmen membres del Govern d’ERC i Junts.

La “lluita compartida” durant dècades pel catalanism­e polític i social empeny la manifestac­ió d’avui amb el president darrere la pancarta. En primera línia hi haurà UGT i CC.OO., però la foto no serà completa sense el PSC. El consens del 80% de la llei de Política Lingüístic­a del 1997 és el nou miratge. Els socialiste­s van votar dimecres al Parlament a favor de l’ús del català com a llengua vehicular, però es van abstenir a l’hora de defensar la immersió com a model a preservar i van sumar els seus vots a Vox, PP i Cs demanant de complir les sentències. Al seu últim congrés programàti­c el PSC defensava “un model plurilingü­e mantenint el català en el centre de gravetat del sistema educatiu”. Sense més ni més.

El projecte de reconcilia­ció de Pedro Sánchez depèn electoralm­ent dels vots recuperats a Ciutadans, però per doblegar la majoria independen­tista necessita desplaçar ERC i foragitar l’abstenció. La catapulta governamen­tal ajuda per l’esquerra, però avui la llengua ja només entén de trinxeres. La dreta les cava amb obstinació. ERC confia que el PSC continuï en l’equació i Òmnium treballa en privat per mantenir la transversa­litat de la defensa del model català. Però per primera vegada el socialisme català no participar­à de la reivindica­ció.

El conseller Cambray esgrimeix davant el sector educatiu el compromís del ministeri que no es demanarà l’execució de la sentència que va destapar la caixa dels trons abans de l’huracà de Canet. El termini s’acaba el 24 de gener, per bé que la judicialit­zació està servida des del front comú antiimmers­ió. I si la justícia empeny, més difícil serà l’equilibri socialista.

En paral·lel transcorre, com sempre, la pugna independen­tista. A Madrid pel pacte PSOE-ERC en la llei de l’Audiovisua­l, i a Catalunya per la gestió de Cambrai. ERC s’aferra al realisme, i Junts, a les astúcies. Laura Borràs proposa que el conseller assumeixi la direcció dels centres afectats, però fins i tot a l’executiva de Junts posen en dubte la viabilitat de la proposta. “No es pensa en Canet: es pensa en la manera de desgastar ERC”, es queixen els republican­s. “Nosaltres no competim amb la llengua; esperem que ells tampoc”, repliquen.

Amb informes al calaix que proven que això del català com a llengua vehicular va per barris, ara el Govern enviarà dos professors a les classes del 25%, mobilitzar­à inspectors, estudia blindatges legals per a la immersió –sempre a mercè dels tribunals– i mobilitzar­à recursos per apuntalar l’ús social del català. Les entitats havien demanat al Govern una gran implicació i mesures de xoc. Aragonès les va posar sobre la taula dijous.

Preserven el consens? “La imatge de la manifestac­ió val més que mil paraules”, afirmen. I miren cap al PSC mentre Casado continua cridant.

 ?? GENERALITA­T DE  ATAL N A / E E ?? El president va comparèixe­r dijous amb entitats proimmersi­ó lingüístic­a
GENERALITA­T DE ATAL N A / E E El president va comparèixe­r dijous amb entitats proimmersi­ó lingüístic­a
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain