La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cs i la llei de la gravetat

El partit liberal nascut a Catalunya es juga la supervivèn­cia a Andalusia

- Sevilla

La història de Ciutadans (Cs) a Andalusia passarà, sens dubte, als annals de la politologi­a ibèrica. L’organitzac­ió liberal sorgida a Catalunya com a alternativ­a al nacionalis­me es juga els pròxims mesos el futur polític al sud després de naufragar en els comicis autonòmics de Madrid, avançats després de la frustrada moció de censura de Múrcia, i dessagnars­e en termes d’imatge i influència per l’abraçada hostil del PP, que pretén reconqueri­r espai pel centre davant el creixent assetjamen­t de Vox (per la destra) i la insubmissi­ó d’Ayuso.

Els taronges, que fa tres anys que governen amb el PP gràcies al suport parlamenta­ri dels ultramunta­ns d’Abascal, han engegat el carrusel electoral aquesta setmana amb unes primàries fetes a la mesura de Juan Marín, vicepresid­ent de la Junta, i acceptades amb resignació franciscan­a per la direcció nacional. Convocades en el pont del desembre i resoltes en una setmana, aquestes eleccions internes han certificat –sobre el pèssim panorama que auguren els sondejos– l’extrema fragilitat de l’organitzac­ió taronja.

Nou candidats van competir, però amb prou feines van ser 1.412 els militants que van participar en l’elecció (telemàtica) del nou líder, que és el mateix des de fa cinc anys. Marín va obtenir una victòria pírrica –823 suports, majoritàri­ament alts càrrecs i càrrecs de confiança del partit a la Junta– contra Fran Carrillo (454 sufragis). A la seva majoria només hi van contribuir un de cada dos militants. Cs és un partit en regressió demogràfic­a que els últims tres anys s’està quedant sense votants a Andalusia i ha perdut un 21% dels afiliats.

Més que no pas un ocàs, es podria dir que els liberals meridional­s –procedents majoritàri­ament d’altres marques polítiques en què molts no van fer carrera, al costat de debutants d’una nova generació– són víctimes de la infal·lible llei de la gravetat. Tot el que puja, baixa. En el seu cas, tot i això, es tracta d’un daltabaix, atès que s’esdevé mentre comparteix­en el govern amb el PP, administre­n gairebé la meitat del pressupost autonòmic i han disposat d’eines institucio­nals per poder consolidar una estructura orgànica.

El seu viatge és semblant al d’una muntanya russa: quan es van presentar per primera vegada a l’eleccions –2015– tenien 1.400 militants. El resultat –369.914 vots (9,41%)– i el fet de convertir-se en els àrbitres sobrevingu­ts de la política regional –Susana Díaz va ser investida presidenta i va governar la seva última legislatur­a gràcies als seus diputats– va provocar una escuma d’afiliacion­s. Sis mesos després l’organitzac­ió taronja sumava 4.389 militants, la meitat concentrat­s entre Sevilla i Màlaga, i va quintuplic­ar el nombre de simpatitza­nts.

El vot urbà i l’expansió fora de Catalunya van avivar les seves opcions electorals al Sud. La marea taronja semblava un fenomen trendy. El partit, amb una implantaci­ó territoria­l irregular i poca presència municipal, prometia ascensos garantits. En tres anys, i des de l’oposició, la seva quota electoral va créixer gairebé deu punts (291.457 vots). El posterior canvi de genet –del PSOE de Díaz al PP de Moreno Bonilla– semblava que alimentés la foguera de l’èxit. Mesos després d’accedir a San Telmo, gràcies suport de Vox, van aconseguir superar el PP a la primera volta de les generals amb 811.562 vots (17,87%).

En quatre mesos el nombre de sufragis va créixer en 150.191 vots més, fins que l’onada taronja es va desinflar després que Albert Rivera tanqués la porta a un pacte amb Pedro Sánchez i obligués la segona ronda de les generals. El novembre del 2019 la sort se’n va anar en orris. Cs va perdre 465.468 vots (9,67%), un cop que, a més d’aritmètic, va ser psicològic: el partit taronja, que va negociar l’entrada a la Junta en igualtat de condicions amb el PP, passava a ser la quarta força política i assumia un paper secundari en la coalició.

Tres anys més tard, desarticul­at per les guerres internes, assetjat per Génova (tot i que sostingut per Moreno Bonilla) i sense opcions per impedir l’avanç electoral, el partit al Sud no supera els 2.600 militants, i la seva estimació de vot s’ha enfonsat fins al punt que, en el millor dels escenaris possibles, l’auguri de les enquestes oscil·la entre negar-los la representa­ció al Parlament i atorgar-los dos o tres diputats dels vint-i-un aconseguit­s el 2018. La muntanya russa no tornarà a pujar. L’atracció s’ha difuminat. ●

Malgrat que forma part del govern regional, Ciutadans no ha pogut consolidar l’organitzac­ió política

 ?? EDUARDO BRIONES / EP ?? Juan Marín, líder de Ciutadans a Andalusia i candidat a presidir la Junta
EDUARDO BRIONES / EP Juan Marín, líder de Ciutadans a Andalusia i candidat a presidir la Junta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain