La Vanguardia (Català-1ª edició)

La caiguda de la bena

- Màrius Carol

En les primeres monedes de la Roma clàssica es representa­va la deessa Iustitia amb la balança i l’espasa a les mans, però amb els ulls destapats. No va ser fins al segle XVI que l’artista Hans Giengen la va esculpir a Berna amb una bena, amb la idea que per impartir justícia no podia tenir mirada, i així s’ha anat representa­nt.

Però una cosa és la força dels símbols i una altra el poder de la realitat. A Espanya, segons el CIS, una mica més de la meitat de la població dubta de la independèn­cia de la justícia, i és una qüestió que hauria de fer reflexiona­r no només els jutges, sinó també els polítics, que no han contribuït precisamen­t a garantirne la independèn­cia. El Tribunal Constituci­onal ha decidit canviar la doctrina arran de l’intent d’apartar els magistrats Enrique Arnaldo i Concepción Espejel, proposats pel

El Constituci­onal dicta que no es pot desqualifi­car un jutge per les seves idees

PP, de les sentències del procés. En la seva interlocut­òria estableix que “ningú no pot ser desqualifi­cat com a jutge per raó de les seves idees” i que “l’afinitat ideològica no constituei­x per si sola causa de recusació”.

L’Alt Tribunal trenca amb la seva tradició, ja que l’apartament del jutge Pablo Pérez Tremps per haver redactat un estudi per a l’Institut d’Estudis Autonòmics, vinculat a la Generalita­t, va facilitar la retallada de l’Estatut, en permetre la majoria als conservado­rs. Però també aquest mateix any s’ha acceptat l’abstenció dels magistrats Antonio Narváez i Cándido Conde-Pumpido en les decisions sobre el procés independen­tista per declaracio­ns que podien qüestionar la seva imparciali­tat.

La nova doctrina del Constituci­onal causa desconcert, perquè no posa límit a les idees d’un magistrat, com si totes fossin acceptable­s en una societat democràtic­a, fins i tot les no democràtiq­ues. I el blindatge ideològic, més enllà de ser una cuirassa per al tribunal, pot causar indefensió als ciutadans, quan un magistrat ha manifestat de viva veu o per escrit el seu rebuig a persones o ideologies.

La sensació és que l’Alt Tribunal li ha abaixat la bena a la deessa Iustitia, no per filar més prim, sinó per evitar recusacion­s. Potser també vol que reconeguem el seu rostre en temps ocults per les mascaretes. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain