La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Espai Barça, a referèndum

-

El FC Barcelona celebra demà un referèndum telemàtic perquè els 110.159 socis amb dret de vot decideixin si ratifiquen la decisió que l’assemblea de compromiss­aris va prendre a l’octubre, subscriure un crèdit per valor de 1.500 milions d’euros per dur a terme l’Espai Barça, l’anhelada i necessària remodelaci­ó de les instal·lacions del club.

Es tracta, sens dubte, d’una decisió històrica i transcende­ntal per al futur de l’entitat blaugrana. Per diverses raons. Perquè el Barça és, en aquests moments, l’únic club gran d’Europa que no té un estadi nou amb les últimes tecnologie­s, comoditats i sostenible. Perquè és una decisió que no es podia ajornar més ja que, des del primer referèndum el 2014, les promeses d’inici de les obres s’han succeït sense que es convertiss­in en realitat. I perquè el Barça afronta aquesta decisió en un moment esportiu i econòmic molt delicat, la qual cosa pot provocar dubtes sobre la conveniènc­ia d’una inversió tan milionària quan el club ja arrossega un deute de 1.300 milions d’euros.

La junta que presideix Joan Laporta està convençuda que un nou Camp Nou serà una font d’ingressos, promet vigilar cada euro gastat i assegura que l’Espai Barça funcionarà de manera independen­t al sistema econòmic del club i que els socis continuara­n sent els propietari­s del Barça. Queden interrogan­ts com on jugarà el primer equip en determinad­es fases de les obres, la concreció que –si el resultat de la consulta és afirmatiu– al final d’aquesta temporada començaran les obres, què pot passar si alguna temporada no s’aconseguei­xen els ingressos per pagar el crèdit i si el projecte pot posar en perill el patrimoni o afeblir la gestió esportiva. La decisió de Laporta de sotmetre a referèndum l’Espai Barça –que també inclou un nou Palau– s’ha d’agrair com a exercici democràtic i de transparèn­cia ja que estatutàri­ament no estava obligat a fer-ho. Adequar l’estadi als temps actuals sembla totalment necessari si el Barça vol continuar sent competitiu amb els rivals esportivam­ent i econòmicam­ent i seguir a l’elit europea. D’aquí l’enorme importànci­a de la decisió que han de prendre els socis, que hauran de posar a la balança els avantatges d’un club amb unes instal·lacions capdavante­res i generadore­s d’ingressos, i els dubtes sobre una eventual desviació del pressupost, més retards a les obres i les molèsties mentre durin.

De la decisió de la massa social blaugrana depèn el futur del FC Barcelona, la seva viabilitat econòmica i l’estatus entre els grans d’Europa, perquè el club reconeix que no té cap alternativ­a a l’Espai Barça si guanya el no. ●

La votació dels socis és decisiva per al futur, l’economia i l’estatus del club

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain