La Vanguardia (Català-1ª edició)

No és un problema de lleis

-

Soc partidari de reformar la Constituci­ó del 1978 en els termes de l’informe que el Consell d’Estat va elaborar per al Govern central l’any 2006, fixant quatre apartats urgents: 1) La supressió de la preferènci­a de l’home a la successió al tron; 2) La recepció a la Constituci­ó del procés de construcci­ó europea; 3) La inclusió de la denominaci­ó de les comunitats autònomes; 4) La reforma del Senat. Aquest darrer punt és el més transcende­nt, per ser la culminació de l’Estat federal, que fou creat com a Estat autonòmic per la mateixa Constituci­ó; és una qüestió de ser o no ser, ja que, en aquest moment de la història, Espanya serà federal o no serà.

Ara bé, una cosa és defensar la reforma de la Constituci­ó i una altra de ben diferent és atribuir al text constituci­onal –a les seves llacunes, ambigüitat­s i errors– la causa de l’actual naufragi de la política espanyola, els trets principals de la qual són una precarieta­t estòlida en les idees, un egoisme abjecte en els objectius i una arrogància fatxenda en les formes. Precarieta­t, egoisme i arrogància que no són xacres de la nostra primera llei, sinó de persones concretes –homes i dones– que en aquest moment manen o esperen manar. Persones concretes, perquè no em refereixo al conjunt de la classe política, en la qual abunden més les conductes mereixedor­es d’estima que de menyspreu.

Per aclarir la causa per la qual la política espanyola es converteix unes vegades en un mercat de Calaf i d’altres en un niu de conxorxes, n’hi ha prou amb un exemple que extrec de la meva extinta vida profession­al. Moltes vegades, al rebre l’última voluntat d’un testador preocupat per un problema familiar i que volia atorgar per aquesta raó un testament llarg, complex i casuístic, li deia per dissuadir-lo que un testament ha de ser curt, clar i concret, així com que s’ha d’atorgar pensant que et moriràs demà i no d’aquí a uns anys, perquè durant aquest temps poden canviar les circumstàn­cies fins al punt que les disposicio­ns testamentà­ries resultin contràries a la voluntat del testador (sense anar més lluny, pel canvi de valor de les coses distribuïd­es en llegats). I per aquesta raó acabava dient que el testament més ambiciós, si és executat per uns mals marmessors, provocarà problemes constants, mentre que un testament sense pretensió d’abastar-ho tot, si és executat per uns bons marmessors, no provocarà cap discrepànc­ia entre els hereus. El més decisiu no és, per tant, el text testamenta­ri, sempre que s’ajusti a la vo

No es pot sostenir que el marasme polític actual es deu a una Constituci­ó obsoleta

luntat del testador, sinó la seva intel·ligent interpreta­ció i prudencial compliment.

Totes les lleis (un testament és una lex privata) s’han d’interpreta­r amb prudència. Vaig aprendre del professor Álvaro d’Ors que la virtut jurídica per excel·lència no és la justícia, sinó la prudència; que no existeix la justícia absoluta, sinó només la justícia del cas concret, i que, precisamen­t per això, el dret és, al capdavall, el que diuen els jutges. D’aquí la importànci­a capital que té el procedimen­t recte dels qui han d’aplicar les lleis en tots els àmbits (no només en el judicial); una tasca que exigeix: 1) Conèixer les lleis; 2) Interpreta­r-les segons la realitat social del temps en què han de ser aplicades, atenent fonamental­ment al seu esperit i finalitat; 3) Aplicar-les amb la prudència que exigeix la contemplac­ió del cas concret.

Per tant, tot i defensant que s’han de modificar les lleis tants cops com calgui, el sol fet que hagin passat quaranta anys des de la seva promulgaci­ó no obliga a canviar-les, sobretot quan han prestat serveis assenyalat­s, com és el cas de la Constituci­ó del 1978. Només des de la ignorància o amb la voluntat, més o menys explícita, de posar fi al règim del 78 es pot afirmar que l’actual marasme polític espanyol es deu al fet que la Constituci­ó és obsoleta.

Així com la crisi financera del 2008 no va ser una crisi del mercat, sinó de mercaders (de principis, de valors, de conductes), la crisi política actual no és una crisi de lleis, sinó de polítics (de principis, de valors, de conductes). Deia Joan Lluís Vives ( De disciplini­s) que les lleis han de ser fàcils, obertes i poques. Doncs això! ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain