La Vanguardia (Català-1ª edició)

Regalar pernils ja no es porta

- Joaquín Luna

La gent que conviu amb gossos afirma que és el millor amic de l’home i no perquè el tracte fa el parentiu, com ho demostra el col·lectiu de gendres espanyols. Arribades aquestes dates, soc de l’opinió de l’eximi Manolo Alcántara: el millor amic de l’home és un pernil.

Digueu-me sentimenta­l, però entre passar el Nadal amb la família política, un gos que només pensa a sortir al carrer o un pernil de gla que t’espera despert a la cuina, jo m’estimo més aquest últim per les seves elevades prestacion­s.

L’únic inconvenie­nt és que no pots entrar a casa un pernil així com així. Perquè la relació tiri endavant, el pernil hi ha d’entrar per la via de l’obsequi perquè això d’anar a una xarcuteria, tirar de targeta de crèdit i emportar-te el pernil de bracet cap a casa seria com anar buscant l’amor de la teva vida i acabar la nit en un bordell.

Desgraciad­ament, la gent no va

El millor amic de l’home no és el gos, que només pensa a sortir, sinó un pernil

regalant pernils, sinó bons desitjos, una altra demostraci­ó que estem perdent la fraternita­t. Els que per munificènc­ia podrien repartir més pernils i menys dividends són les empreses de l’Ibex 35, però no ho fan per por que els inversors del Golf s’ho prenguin malament, hi hagi un sidral i els plats trencats els pagui la selecció espanyola al Mundial de Qatar, on viatjarà amb la moral alta, l’humor de Luis Enrique i algun pernil al rebost (les autoritats no n’aconsellen la degustació a la via pública i les mostres d’afecte en forma d’entrepà durant la competició sota pena de posar en Manolo el del bombo entre reixes i mirant cap a la ciutat santa de Saragossa).

El vegetarian­isme també contribuei­x a l’extinció del pernil com a animal de companyia per Nadal, sobretot si ve amb la cuixa fosca i no tallat. Un error com un altre perquè tots necessitem afecte –també les cuixes de pernil–, i no hi ha res més entranyabl­e que arribar de matinada a casa i explicar-li el dia tan dur a una peça de pernil mentre l’ajudes a aprimar-se.

No els estic demanant un pernil –modèstia a part, ja en tinc una marca pròpia com poden comprovar a internet–, però sí un record per tots els pernils que ens han alegrat el Nadal. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain