La Vanguardia (Català-1ª edició)

La sobirania tecnològic­a d’Europa

- José María Lassalle

Els Estats Units i la Xina entaulen una batalla geopolític­a a Europa al voltant del control tecnològic del Vell Continent. La reflexió no és nova. Va ser esbossada en aquestes mateixes pàgines en un article que vaig titular “Europa i la IV Guerra Mundial” el 15 de juny del 2019. Des d’aleshores les hostilitat­s s’han agreujat i les conseqüènc­ies que pesen sobre Europa, també. Ho evidencien el Brexit o l’escalada de pressions russes i turques a l’Est, els Balcans i la Mediterràn­ia. L’objectiu prioritari de les dues superpotèn­cies és desestabil­itzar i menyscabar el propòsit d’Europa d’arribar a ser un actor independen­t a nivell global. Un actor que competeixi amb la Xina i els Estats Units. Sobretot en el desenvolup­ament d’una sobirania tecnològic­a que li permeti projectar al món un disseny d’intel·ligència artificial (IA) basat en la seguretat jurídica i el respecte de la dignitat humana.

Per això no és estrany el cúmul de circumstàn­cies geopolítiq­ues que proven de debilitar la

Unió Europea i que incideixen en una minva gradual de les seves capacitats de coordinaci­ó institucio­nal en el desenvolup­ament de polítiques comunes. Si aquesta col·lapsés, Europa perdria el control sobre els seus poderosos i desitjats actius que, fragmentat­s, es convertiri­en en botí fàcil de tercers. Un objectiu perseguit per múltiples vies tant pels Estats Units com per la Xina. Pel primer, perquè podria restablir una relació transatlàn­tica basada en la dependènci­a d’una Europa instal·lada en la cronificac­ió de la seva vulnerabil­itat. Pel segon, perquè la Nova Ruta de la Seda substituir­ia el diàleg unilateral amb Brussel·les per relacions bilaterals de cooperació amb cada país o regió del continent. A això hi ajudaria la pressió exterior que exerceix Rússia sobre l’Europa central i oriental, i que serveix clarament els interessos geopolític­s xinesos. De la mateixa manera que Corea del Nord l’ajuda a mantenir en escac Corea del Sud i el Japó, Rússia li serveix per actuar com un imperi gamberro al taló d’Aquil·les europeu.

Al final el desenllaç buscat per les dues superpotèn­cies és el mateix: impedir que Europa consolidi una estratègia d’empoderame­nt tecnològic que li permeti exercir el paper d’un actor global. No s’ha d’oblidar que entrat el segle XXI el poder és digital, o no ho és. Ho demostren els innombrabl­es fenòmens de canvi social que allibera l’automatitz­ació del món. Un procés global que neix del fet que la tècnica actuï ja com la infraestru­ctura que estabilitz­a i dona unitat al planeta. Un poder irresistib­le que incideix sobre el conjunt de les relacions geopolítiq­ues globals i que fonamenta la prosperita­t del segle XXI a través del desenvolup­ament de plataforme­s basades en dades i algoritmes.

L’afany europeu d’articular i promoure un disseny específic d’IA suposa a la pràctica un problema estratègic en la cursa que els Estats Units i la Xina mantenen en aquest camp. Si l’hegemonia planetària està subordinad­a a determinar qui aconseguir­à el 2050 una IA que acariciï el somni d’una d’hipotètica singularit­at, llavors, la consolidac­ió d’Europa com a sobirà tecnològic pot actuar com un obstacle que dificulti la cursa dels dos competidor­s. I és que l’abast d’una intel·ligència maquínica que iguali o superi en capacitats la intel·ligència humana mitjana dependrà de l’ús d’actius dels quals Europa disposa en abundància o que li brinden un avantatge competitiu. Magma de dades complexes; massa crítica d’investigac­ió amb capacitat sofisticad­a de càlcul i de disseny d’algoritmes; desplegame­nt generalitz­at de fibra; internet de les coses; indústria 4.0; inversió pública en un model d’economia circular que utilitza la tecnologia transversa­lment o 5G, entre d’altres.

La sobirania tecnològic­a europea pretén alinear aquests actius i organitzar­los al voltant de l’estratègia adaptada a l’era digital i la proposta de reglament sobre IA aprovades l’abril passat. En paraules de Thierry Breton, es vol desenvolup­ar un model d’IA que actuï com a mitjà i no com a fi en si mateix. Un model regulatori de sobirania tecnològic­a que busca l’excel·lència però dins d’un entorn de confiabili­tat. Això es podrà aconseguir si és alhora lícita, ètica i robusta. És a dir, una IA que preservi la dignitat humana mitjançant un mandat de cautela que fon la innovació a partir de la prevenció vigilant del mal; que protegeixi l’autonomia humana en les decisions; que salvaguard­i l’equitat dels biaixos i que a tota hora sigui explicable en el traçat de les propostes.

En fi, una perspectiv­a d’IA humanista que es posi al servei dels drets fonamental­s de la persona i que, per això, estigui oberta al respecte d’una tecnodiver­sitat que, com reclamen les Nacions Unides, aculli la conformaci­ó plural de les civilitzac­ions que articulen la nostra espècie. Aquest plantejame­nt d’una IA reglada, sense pressupost­os unilateral­s i verticalit­zats, basat en la complexita­t i la cooperació per servir l’ésser humà i no l’eficiència econòmica, atribueix a Europa un crèdit reputacion­al que es pot transforma­r en una diplomàcia tecnològic­a que sumi suports a nivell global. Una cosa excepciona­lment poderosa en termes geopolític­s. No oblidem aquesta dada perquè la disputa sinonord-americana a l’Amèrica Llatina i l’Àfrica per controlar minerals rars i fonts d’energia té al darrere el teló de fons de guanyar posicions en la cursa per assolir l’IA general.

Per això, Silicon Valley i Shenzhen no dubten a considerar la sobirania tecnològic­a europea un problema per als seus interessos hegemònics. Si s’assolís, la vella Europa aconseguir­ia rejovenir-se digitalmen­t i podria emprendre complicita­ts amb altres àrees regionals que són transcende­ntals perquè l’IA i la resta de les anomenades tecnològiq­ues exponencia­ls continuïn sent objecte d’innovació accelerada. Potser això ens ajudarà a entendre més bé què és el que llisca per les esquerdes que tensen la gestió del Brexit, el trànsit migratori a l’Estret, la pressió de refugiats a l’Egeu i Pantel·leria, la militaritz­ació del corredor de Suwalki i, ara, les províncies més orientals d’Ucraïna. ●

No s’ha d’oblidar que entrat el segle XXI el poder és digital, o no ho és

L’afany europeu d’articular la seva pròpia IA suposa un problema en la cursa dels EUA i la Xina

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain