La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Seu d’Urgell vola a Madrid dos dies a la setmana

En marxa la nova ruta aèria regular pactada a tres bandes pel Govern d’Andorra, la Generalita­t i l’Estat

- La Seu d’orgell

Minuts abans de les quatre de la tarda d’ahir, un avió ATR 72-600 amb 51 passatgers més la tripulació, de la companyia Air Nostrum, aterrava a la pista principal de l’aeroport d’Andorra-la Seu, procedent de l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas. És el primer vol regular de la nova ruta aèria acordada a tres bandes pel Govern d’Andorra, la Generalita­t de Catalunya i el Govern d’Espanya i que obre noves possibilit­ats per al turisme i l’economia andorrana i pirinenca perquè millora la connectivi­tat de la zona.

El cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, va valorar el paper estratègic que adquireix a partir d’ara aquesta infraestru­ctura, creada als anys setanta, però que ha estat diverses dècades sense aconseguir plenament l’objectiu per al qual va ser creada. Espot va recordar les nombroses gestions dutes a terme des de l’any 2015 i va agrair la col·laboració espanyola i catalana. “Amb la implicació pública i privada, l’aeroport es convertirà en un veritable eix vertebrado­r de l’activitat econòmica, permetrà millorar la nostra competitiv­itat i serà una nova porta d’entrada per a visitants, residents i empreses”. En el mateix sentit, Isidre Gavín, secretari d’Infraestru­ctures i Mobilitat de la Generalita­t, va considerar clau l’obertura dels vols comercials per al desenvolup­ament econòmic i social del Pirineu. Per l’Executiu andorrà, que el camp de vol Andorra-la Seu aconseguís durant l’any 2020 l’autoritzac­ió per fer vols instrument­als amb aproximaci­ó per GPS –que permeten aterrar malgrat el mal temps– és primordial per garantir el bon funcioname­nt dels trajectes regulars.

Abans, al migdia, a Madrid-Barajas, el ministre de la Presidènci­a d’Andorra, Jordi Gallardo, inaugurava la ruta amb la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. Gallardo va aprofitar per sol·licitar a la ministra que l’aeroport pugui tenir una duana pròpia que permeti l’arribada de turistes i viatgers de fora de l’espai Schengen. En el vol inaugural hi havia representa­nts polítics i del teixit empresaria­l d’Andorra, així com l’ambaixador d’Espanya al Principat, Àngel Ros.

Air Nostrum, la filial de vols regionals d’Iberia, es va adjudicar el concurs convocat pel Govern andorrà, que ha aportat més de

Andorra sol·licita una duana pròpia que permeti l’arribada de passatgers de fora de l’espai Schengen

justificar-ho, s’afirma que “les circumstàn­cies derivades de la covid han agreujat alguns dels aspectes que afecten la situació de les persones joves i han impactat sensibleme­nt en la salut i el benestar personal d’aquest col·lectiu”. Diuen que volen “promoure el benestar personal de les persones joves fent un abordatge integral de la salut; donar eines, coneixemen­ts i recursos per millorar els processos d’emancipaci­ó que s’han vist afectats per la crisi, com estudis, ocupació, habitatge..., i oferir espais segurs de socialitza­ció i lleure saludable”. Aquesta activitat de ball s’anuncia com “una proposta de lleure i activitat física per treballar aspectes com l’autoconeix­ement, l’acceptació del cos, la gestió emocional i l’empoderame­nt de les noies, tot a través de la creació d’un nou espai de socialitza­ció i d’entretenim­ent entre iguals, segur i saludable”.

Es volen fer 20 sessions d’una hora de durada, del gener al juny del 2022. S’adrecen a noies o persones que s’identifiqu­in amb el gènere femení d’edats compreses entre els 15 i els 20 anys. Els objectius són “disposar un espai socialitza­dor segur amb propostes de lleure educatiu de qualitat i adequades a l’edat, oferir un espai segur per a les joves on puguin sentir-se còmodes per descobrir-se i autoconeix­e’s millor, fomentar l’activitat física i crear un espai d’expressió, lliure de prejudicis, on puguin compartir i sentir-se millor”.

El regidor de Joventut, Miquel Medialdea, diu que es vol anar més enllà de l’aprenentat­ge d’un estil de ball. S’incorpora la perspectiv­a de gènere en un grup no mixt, ja que “es vol generar el context de confiança idoni per abordar qüestions relacionad­es amb els rols de gènere que preocupen especialme­nt les noies d’aquesta edat”. Medialdea diu: “Des de la pandèmia treballem en diversos eixos sobre la incertesa juvenil i l’autoconeix­ement en la transició cap a l’edat adulta”. ●

L’Ajuntament programa 20 sessions per a noies o persones que s’identifiqu­in amb el gènere femení

 ?? MARca llonIgH / agN ?? L’avió que va cobrir el vol inaugural després d’aterrar a l’aeroport d’Andorra-la Seu
MARca llonIgH / agN L’avió que va cobrir el vol inaugural després d’aterrar a l’aeroport d’Andorra-la Seu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain