La Vanguardia (Català-1ª edició)

El goig del que és natural

Capet, simple i assenyada exquisides­a

-

creixent aposta per les llargues o llarguíssi­mes criances en ampolla; els elaborats seguint el mètode ancestral (una única fermentaci­ó alcohòlica en ampolla); una llibertat creativa més gran; els rosats o una clara línia a favor de l’elegància i frescor per sobre de la maduresa i la corpulènci­a són, més que una moda, una clara tendència aquest any als vins escumosos.

Atesa la coronacris­i, el sector no només s’ha mostrat resilient. També s’ha sabut adaptar a les circumstàn­cies, i torna a mostrar ja un gran dinamisme després de recuperar-se també amb força l’enoturisme. Els winebar s’han multiplica­t als cellers i caves. I fins i tot continuen presentant-se novetats de productes de la més alta gamma. Malgrat que no s’ha de perdre de vista, com afirma el sommelier Ferran Centelles, que “un cava ben servit té més bon gust i es posa millor”. I cada vegada s’estilen més les copes de vi, més àmplies per als escumosos; i s’arraconen les tipus flauta amb què és més difícil apreciar les aromes.

La DO Cava, que busca més aliances gastronòmi­ques i ha arribat a ser protagonis­ta de la final de la sisena edició de

MasterChef Celebrity, assegura que la producció ecològica continua a l’alça. De fet, el 2025 els caves de Guarda Superior (els Reserva, Gran Reserva i de Paratge Qualificat) hauran de ser de producció ecològica al 100%.

Els caves ecològics han crescut un 245% els últims cinc anys, passant de 4 milions d’ampolles el 2016 a 13,8 milions el 2020. El president de la DO Cava, Javier Pagés, destaca l’“excepciona­l versatilit­at gastronòmi­ca” dels caves i l’aposta pels Caves de Paratge i la màxima qualitat amb “un dels reglaments més exigents del món”.

El president de la marca col·lectiva Corpinnat, Ton Mata, afirma que “una tendència genial i molt bonica que veiem al món dels escumosos de qualitat és l’aposta pels productes de parcel·la, que s’està cuinant a foc lent”. Afegeix que “cada vegada més, els últims anys, es busca una connexió més gran entre el vi i la vinya”. Per la seva part, el portaveu dels escumosos emparats per la DO Penedès (els Clàssic Penedès), Agustí Torelló Sibill, entén que les tendències passen ineludible­ment per “buscar la identitat, la connexió amb el territori i l’honestedat sense maquillatg­es ni licors d’expedició”. ●

Al cor de Ciutat Vella, a dos minuts passejant des de l’Ajuntament, hi ha el Capet, un agradable restaurant que probableme­nt molts de vosaltres ja coneixeu però que, tot i així, us continuare­m aconsellan­t. Mereix la visita.

Deixeu el cotxe al pàrquing de la catedral i passegeu. Són cinc minuts. El trajecte és agradable: pel carrer del Bisbe arribeu a la plaça Sant Jaume. Travesseu-la per arribar a la petita plaça de Sant Just, que és molt a prop. Seguiu el carrer Lledó –un dels més bonics de la ciutat– fins a arribar al carrer del Cometa, que gira a mà dreta. A dos passos descobrire­u l’esplèndid Capet.

Hi vam dinar fa poc. Ens complau de debò. Podríem parlar, un a un, de cada un dels plats, però ens cenyirem a dos que sintetitze­n l’excel·lent culinària d’Armando Álvarez, ideòleg i xef del Capet: el verat amb mongetes tendres i borratges, un plat d’una delicadesa i una qualitat extremes. Un munt de sensualita­t, un plat superb en senzillesa i naturalita­t. La gran sorpresa del dinar. No us el perdeu.

L’altre va ser un llom de cérvol, impecablem­ent cuit, tendríssim, d’una bondat absoluta. Són, tots dos, plats d’un tast veritablem­ent afinat i agradable.

Ho sap l’Armando. Lluny de massa tramoia, cal salvaguard­ar la simplicita­t. La seva cuina emana d’una harmonia natural. Res no hi desentona. Tot afina pel seu equilibri. Tot està resolt amb un encertat ajust i proporció. I això la fa comprensib­le. Res no és discordant.

Aquest cuiner no canvia. Sempre l’hem conegut igual. El seu concepte culinari –sent el mateix– evoluciona i millora cada dia. Domina a la perfecció els cànons més elementals de la bona cuina. Sap que la cuina no és un joc capritxós, que l’únic que és veritablem­ent inexcusabl­e és un producte excel·lent, i que l’estufament i l’encanteri perjudique­n la bona taula. Per això, tan encertadam­ent defuig de rareses prescindib­les.

A la sala, l’Habranna, la seva companya, comanda un servei atent. I als fogons, en Cesc, des de fa anys, és el seu lleial segon. Tots tres componen un equip brillant. De somni.

El sector s’ha sabut adaptar a la crisi; hi ha un gran dinamisme i s’està recuperant també l’enoturisme

 ?? BaSAR RANGEL ?? El cuiner Armando Álvarez, al capdavant d’aquest restaurant del Barri Gòtic
BaSAR RANGEL El cuiner Armando Álvarez, al capdavant d’aquest restaurant del Barri Gòtic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain