La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lluita de titans

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Continua l’anticicló, potent i superb, sobre les Illes Britànique­s amb temps estancat a bona part d’Europa occidental i central. Però a partir de demà i sobretot la propera setmana, s’entaularà una lluita atmosfèric­a titànica. L’anticicló voldrà romandre al mateix lloc, si bé a l’est s’iniciarà una notable entrada freda que el pressionar­à pel seu flanc oriental, mentre que a l’oest apareixera­n potents borrasques atlàntique­s que l’escanyaran pel seu flanc occidental. El desenllaç està clar, l’anticicló perdrà la batalla i les borrasques guanyaran la partida. Però de moment i fins dilluns vinent encara ens dominarà l’anticicló.

CATALUNYA

Persisteix­en les condicions dels últims dies, més boira persistent a l’interior de Lleida, boires menys persistent­s en depression­s interiors, alguns núvols baixos a la costa, molta humitat i temperatur­es sense canvis,

La situació a l’Estret tendirà a anar millorant progressiv­ament, amb onatge que encara rondarà els 2 metres d’altura. Al Cantàbric, Galícia i al litoral d’Andalusia predominar­an les àrees

Meteoròleg

ambient en general humit i una mica fred, sobretot on la boira persisteix­i amb màximes per sota dels cinc graus. Demà augmenten els núvols a la costa i sense canvis a la resta. La mateixa situació dilluns, potser més clarianes a la costa, augment discret de la temperatur­a i a partir de dimarts s’iniciaran canvis progressiu­s, sense presses.

ESPANYA I EUROPA

Entrada freda a Escandinàv­ia, arribant dilluns a l’est d’Alemanya i països balcànics, més esmorteïda també a Itàlia. Les borrasques atlàntique­s no arribaran a Europa occidental fins dimecres. A Espanya molta nuvolosita­t entre el Delta de l’Ebre i Múrcia o Almeria i les Balears, amb algunes lleugeres pluges entre València i Múrcia. A la resta sol o boires persistent­s. Demà apareixera­n núvols pel sud-oest i a partir de dilluns, primeres pluges al sud de Portugal i Andalusia occidental.

Març del 2008. Sortim a les 8 del matí de Barcelona amb destinació al cap de Creus per experiment­ar la tramuntana­da a la zona. Era prou violenta com per depassar l’Empordà i arribar amb força fins a la comarca de La Selva, on sovint no hi arriba. A Figueres ja assolia els 100 km/h. A Llançà i el Port de La selva l’aspecte del mar ens presagiava un temporal en tota regla, dominant el blanc sobre el blau.

Aventura al cap de Creus (1)

de forta maror durant tota la jornada. Mar més en calma al Mediterran­i, amb maror generalitz­ada, poc important. A les Illes Canàries l’onatge superarà el metre i mig d’altura.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain