La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què és un contacte estret?

-

En primer lloc, què és un contacte estret? Són els que han mantingut persones que han compartit espai amb un positiu de covid a menys de dos metres de distància, durant més de 15 minuts, sense protecció i des de les 48 hores prèvies a l’inici dels símptomes. Si la persona positiva no ha tingut símptomes, s’han de tenir en compte les 48 hores prèvies a la prova.

Els afecta la variant òmicron? Sí, aquesta soca té més transmissi­bilitat i, per tant, creixeran els contactes estrets, segons totes les previsions.

Abans de l’òmicron les persones amb la pauta completa de vacunació no havien de fer quarantena en cas de contacte estret. Però i ara?

Ara sí, almenys a Catalunya, la primera comunitat que fa el pas d’instar també a les quarantene­s fins i tot amb la dosi completa.

Per què? Perquè es considera que és la mesura més efectiva contra la nova soca. La Generalita­t preveu que serà majoritàri­a d’aquí una setmana o deu dies, i dominant d’aquí tres setmanes.

Canvien les quarantene­s? No. Els qui n’hagin de fer es quedaran a casa, preferentm­ent en una habitació individual i ben ventilada (almenys durant 10 minuts 3 vegades al dia), i restringir al màxim les sortides de l’habitació. I, si han de sortirne, hauran de portar una mascareta tant els contactes estrets com la resta de convivents.

Quins altres consells cal tenir en compte? Els de sentit comú i que ja sabíem. Rentar-se les mans sovint, especialme­nt després de tossir o de tocar o manipular mocadors o altres superfície­s potencialm­ent contaminad­es. Rentar el lavabo després de cada ús, si és compartit. Restringir la interacció social i teletrebal­lar o tramitar la baixa quan això no sigui possible.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain