La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya entra en risc molt alt amb rècord de casos

-

Espanya va registrar ahir ● un rècord diari de contagis amb 33.359 casos, el doble que divendres de la setmana passada. L’augment de la incidència en 38 punts, fins als 511 casos per cada 100.000 habitants, suposa que el país entra en risc molt alt per contagis perquè supera els 500 casos en l’indicador del semàfor covid. L’última vegada que es va registrar aquest nivell va ser a començamen­ts de juliol, en ple ascens de la cinquena onada i amb l’antic semàfor, que establia el límit en 250 casos. Dotze comunitats se situen en risc molt alt, amb Navarra (1.359), el País Basc (1.038) i Aragó (843) al capdavant. Sanitat va notificar ahir 41 morts, de manera que la xifra de defuncions de l’última setmana puja fins a 327. La taxa de positivita­t (el percentatg­e de positius en les proves diagnòstiq­ues) s’enfila lleugerame­nt fins a un 12,52%, mentre que l’OMS indica que aquesta dada ha d’estar per sota del 5% per considerar controlada la propagació del virus. Els hospitals atenen 6.667 pacients ingressats per covid (6.682 el dia anterior) i la xifra d’ingressats a les ucis creix de 1.292 a 1.306. matèria de covid –encapçalad­a pel president Aragonès, el vicepresid­ent Puigneró i els consellers de la Presidènci­a, Interior i Salut– no es reunirà fins a començamen­ts de setmana per avaluar les propostes i analitzarn­e l’impacte econòmic i social abans de trametre-les al Procicat perquè les aprovi. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya serà l’últim escull per a les mesures que impliquin restriccio­ns de drets i llibertats, si bé a les últimes resolucion­s s’entreveu que els magistrats són plenament conscients de la situació d’emergència sanitària.

L’hospital Vall d’Hebron, el complex sanitari més gran de Catalunya, ha limitat l’accés als acompanyan­ts de pacients a partir de dilluns “a causa de l’empitjoram­ent de la situació epidemiolò­gica al nostre país i de la situació assistenci­al al nostre hospital”. No s’autoritzen acompanyan­ts per als pacients covid ni a les consultes externes, i com a màxim un acompanyan­t per als malalts no covid.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries del Ministeri de Sanitat, tampoc descarta que es recuperin algunes restriccio­ns. Quan se li va preguntar específica­ment sobre les limitacion­s de mobilitat i d’horaris, va dir que es tracta d’“opcions que cal tenir al cap, segons la situació epidemiolò­gica”. “Ara estem en una fase d’ascens clara”, va avisar. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain