La Vanguardia (Català-1ª edició)

QR covid: l’Espanya asimètrica

Els tribunals discrepen sobre els límits a les llibertats per raons de salut pública

-

L’Espanya que es resisteix a l’exigència del passaport covid en alguns espais públics és la de l’interior. Les úniques comunitats que de moment no n’han implantat la utilitzaci­ó són les de Madrid, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Extremadur­a. A la costa, només queda Astúries, que n’està estudiant la utilitzaci­ó. El mapa presenta una implantaci­ó desigual amb normes molt diferents entre territoris.

Andalusia. El passaport covid s’exigia fins ara per accedir als hospitals i residèncie­s i a partir de dilluns vinent s’estendrà als bars, els restaurant­s i el lleure nocturn.

Aragó. El Tribunal Superior de Justícia d’Aragó va autoritzar ahir l’exigència del certificat covid al lleure nocturn, sales de joc, celebracio­ns i a les visites a hospitals i centres de serveis socials, però els jutges no consideren fonamentat fer-lo servir en hostaleria, gimnasos, cinemes, teatres i auditoris.

Balears. Aquesta comunitat va ser pionera en el requerimen­t del certificat de vacunació com a requisit per entrar en discoteque­s i restaurant­s, ha ampliat les seves exigències aquesta setmana. El Tribunal Superior de Justícia de les Balears ha autoritzat aquesta setmana que als sanitaris se’ls exigeixi el passaport covid per poder treballar o bé tres tests setmanals dels quals dos han de ser PCR. El certificat és necessari també per entrar en bars i cafeteries amb aforament de més de 50 persones.

Canàries. El govern insular ha demanat aval judicial perquè l’exigència del passi covid deixi de ser voluntari per a l’empresari de l’establimen­t, que és ara qui decideix si el requereix als seus clients. Des de la mitjanit d’avui dissabte, Gran Canària i Tenerife passen a nivell 3 d’alerta, que implica noves restriccio­ns, com ara aforaments a un 50% a l’aire lliure i a un 33% en interiors. La permanènci­a de grups de persones en espai d’ús públic i privat, tancats o a l’aire lliure, queda limitada a sis persones com a màxim, tret de convivents.

Cantàbria. El Tribunal Superior de Justícia va suspendre ahir el tancament anticipat del lleure nocturn a les tres de la matinada en municipis amb nivells d’alerta 1 i 2. Els magistrats argumenten que ja van permetre l’exigència del passaport covid en hostaleria, lleure i esdevenime­nts culturals on es permeti beure o menjar.

Catalunya. El certificat s’exigeix al lleure nocturn, les cele

Navarra. El requisit del passaport covid s’aplica als restaurant­s de més de 60 comensals, establimen­ts amb llicència de discoteca i sales de festa. S’estudien altres restriccio­ns.

País Basc. Després que el Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) denegués l’exigència del passaport covid per al lleure nocturn i restaurant­s, el Tribunal Suprem va donar la raó al govern basc. Aquesta setmana, el TSJPV l’ha autoritzat en tota l’hostaleria, sales de concerts, festivals musicals i esdevenime­nts culturals i artístics en llocs tancats, poliesport­ius i gimnasos, però no en instal·lacions esportives obertes.

Ceuta i Melilla. El passi és necessari en totes dues en hostaleria i restauraci­ó en locals tancats amb aforament de més de 50 persones, lleure nocturn i visites a hospitals i residèncie­s. ●

 ?? DAVID AGUILAR / EFE ?? Cua a Vitòria de persones que protesten contra l’obligatori­etat del certificat de vacunació al País Basc
DAVID AGUILAR / EFE Cua a Vitòria de persones que protesten contra l’obligatori­etat del certificat de vacunació al País Basc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain