La Vanguardia (Català-1ª edició)

Obsolescèn­cia social programada

- ANÀLISI SUSANA QUADRADO

El que es va viure als geriàtrics durant les primeres onades d’aquesta pandèmia va ser una vergonya. El menyspreu amb què es va tractar els que hi vivien i les conseqüènc­ies de sobra conegudes que va tenir aquella manera d’actuar, amb milers de morts, va ser resultat de a) una grandíssim­a desassistè­ncia de l’administra­ció pública i b) lliurar aquests centres a la iniciativa privada.

El que passa és que la vellesa no cotitza a la borsa.

En aquell moment hi va haver grans debats sobre aquests lamentable­s episodis. Allò, en bona part, ens va tocar i vam sentir com a molt familiar el patiment d’aquella gent mentre descobríem una nova forma de maltractam­ent tolerat. Les seves morts van actuar com a autèntique­s fogonades de mala consciènci­a.

Vull creure que tot plegat va servir per aprendre de l’error, per fer-nos millors, i que ara que la covid torna a donar guerr,a els avis estiguin més resguardat­s, encara que no s’hagi avançat en cap de les promeses de millora del model assistenci­al.

Tota aquesta llarga introducci­ó ve a tomb d’un altre escàndol que no s’està debatent i davant el qual sembla que hi ha un cert interès a silenciar. També afecta els avis i també és una altra forma de maltractam­ent. Fa uns dies vaig llegir d’un col·lega periodista la manera de resumir-ho en tres paraules: obsolescèn­cia social programada.

Això va de com aquest país comença a tractar la gent gran com si fossin un electrodom­èstic amb una data de caducitat programada a partir de la qual deixaran de funcionar com a ciutadans.

La gran paradoxa és que vivim més anys que mai, però el tracte que dispensem a la gent de més edat no pot ser pitjor. Sota un concepte equivocat dels beneficis de la tecnologia hi ha qui ha decidit que tancar la finestreta al públic era una bona idea, que l’atenció personal forma part del passat i que internet ho solucionar­à tot. Caldria començar a renegar d’un país tan hiperconne­ctat com deshumanit­zat.

Es parla de les millores tecnològiq­ues quan en realitat es tracta d’estalvi de costos. Ho fa l’empresa privada, però també l’administra­ció pública, que en teoria hauria de garantir el nostre benestar sense discrimina­cions d’edat. Fixeu-vos en els bancs, per exemple: pràcticame­nt ja no atenen els clients en persona. Aneu-hi un dilluns, un dimecres i un divendres sí i un altre no, però només de 9 h a 10 h i si en tal no fa festa. Si no, acosteuvos a l’abisme d’internet i proveu-ho, proveu-ho. O traieu diners del caixer en ple carrer, a veure si amb una mica de sort cap malànima no us clava una empenta per robar-vos la cartera. Tampoc al supermerca­t no us ho posaran fàcil: on és el personal de caixa? L’autopagame­nt a les botigues apareix com la metàfora perfecta de l’individual­isme i del campi qui pugui.

Pel que fa a l’administra­ció pública... Intenteu fer qualsevol gestió després que us facin fora amb caixes temperades del taulell de l’ambulatori. Si voleu que us visiti el metge, demaneu una e-cita, cliqueu allà, desplegueu aquell arbre, arrossegue­u el cursor al final i poseu allà les vostres dades electròniq­ues. Si preferiu telefonar, hi deixareu el dia, la nit i la vida, perquè, vells amics, a vosaltres ja us han posat data de caducitat.

La fractura digital és més social que mai. La fragilitat tampoc no cotitza a la borsa. No legisla ningú. No li importa a ningú. Aquesta societat sense ànima, superba, ha decidit girar l’esquena als nostres avis, ja no hi compta. I els expulsa. Una altra vergonya. ●

La falta d’atenció personal a la gent gran és una nova forma de maltractam­ent tolerada

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain