La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les illes Balears perdran aquest segle més de la meitat de l’àrea de platja

La pujada del mar farà que desaparegu­in 37 dels 869 arenals de l’arxipèlag

- Eferie

El canvi climàtic conduirà a la pèrdua permanent de més d’un 50% de la superfície de les platges de les illes Balears. Aquesta xifra s’elevaria fins a més d’un 80% durant les condicions de tempesta. Així ho indica un estudi publicat a la revista Frontiers in marine science dirigit per Miguel Agulles, autor principal i estudiant postdoctor­al del Centre Oceanogràf­ic de les Illes Balears i de l’Institut Mediterran­i d’Estudis Avançats (Imedea) de Mallorca.

Els autors recorden que, davant el canvi climàtic, no s’espera que el nivell del mar augmenti en la mateixa mesura arreu de la Terra, a causa de les diferèncie­s en els vents i els corrents oceànics. Estudis previs han pronostica­t que el mar al voltant d’aquestes illes augmentarà entre 50 i 67 centímetre­s, depenent de l’escenari d’escalfamen­t.

Es creu que els nivells d’inundació, que depenen del nivell del mar, les marees i les caracterís­tiques de les ones són l’impacte més important en la forma de les platges.

Els autors de l’estudi, centrat a les Balears, van desenvolup­ar una metodologi­a pròpia per poder modelar els nivells d’inundació al llarg de les costes en aquest arxipèlag. Entre molts altres factors, van tenir en compte la forma i el pendent de cada platja, la granulosit­at de la sorra i l’extensió de la vegetació. Tot seguit van aplicar diferents escenaris climàtics per observar el risc d’inundació i el percentatg­e de

Estudis previs preveien una pujada del mar en aquesta zona d’entre 50 cm i 67 cm a finals de segle

platges que es perdria en cada cas. “Hem dedicat un esforç considerab­le en el nostre estudi per desenvolup­ar metodologi­es d’anàlisi i optimitzar el càlcul”, afirma Agulles.

Bona part de l’estudi aplica càlculs sobre dos escenaris de canvi climàtic. Així, demostren que sota l’escenari d’emissions intermèdie­s plantejat pel Grup Intergover­namental de Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès), a finals d’aquest segle, la línia de costa de les illes Balears haurà retrocedit una mitjana de 9,2 metres en condicions meteorològ­iques típiques. Això provocarà la desaparici­ó permanent de 37 de les 869 platges actuals, mentre que la pèrdua permanent a l’àrea de platja (sorra i els voltants) serà d’un 56%.

En aquest mateix escenari es calcula que, abans d’acabar el segle XXI, 254 platges (i un 84% de l’àrea de platja actual) s’inundaran temporalme­nt en episodis meteorològ­ics extrems (grans temporals). Malgrat que aquestes platges inundades normalment reapareixe­ran després, és probable que tinguin lloc danys greus a les zones de costa i els fronts de platja durant aquestes inundacion­s, indiquen els autors.

En l’escenari més negatiu de l’IPCC (altes emissions de gasos), la línia de costa a les Balears s’haurà retirat, de mitjana, 11,7 metres a finals de segle. En aquest cas, 72 platges (i un 65% de l’àrea actual) podrien desaparèix­er permanentm­ent, mentre que 314 platges (i un 86% de l’àrea actual) s’inundarien durant els grans temporals. ●

 ?? AUGST / EIBNER-PRESSEFOTO VIA WWW.IEAGO-IEAGES.DE / EFE ?? Cala Millor (Mallorca), una de les platges en què s’estudia la regressió de la línia de costa
AUGST / EIBNER-PRESSEFOTO VIA WWW.IEAGO-IEAGES.DE / EFE Cala Millor (Mallorca), una de les platges en què s’estudia la regressió de la línia de costa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain