La Vanguardia (Català-1ª edició)

Històric del comando Madrid

-

L’històric militant d’ETA Antton Troitiño, antic integrant del sanguinari comando Madrid, va morir ahir a l’hospital comarcal d’Irun, 10 mesos després d’haver estat posat en llibertat condiciona­l per afavorir el tractament del càncer que patia. Condemnat a més de 2.000 anys de presó per 22 assassinat­s, Troitiño va passar 28 dels seus 64 anys a la presó. Els últims anys va tornar a la primera plana mediàtica per les derivades polítiques i judicials que va causar la seva primera excarcerac­ió, fa una dècada.

Com altres militants del terrible comando Madrid, que va sembrar el pànic als anys vuitanta, Troitiño era fill de la immigració que va arribar al País Basc els anys seixanta i setanta procedent d’altres zones d’Espanya. En el seu cas, la família Troitiño Arranz procedia de Galícia i Castella i Lleó. Antonio Troitiño (més tard conegut com a Antton) i el seu germà gran Domingo (Txomin) van néixer a la localitat de Palència de Tariego de Cerrato. Quan tenien 7 i 9 anys, a començamen­ts dels seixanta, els seus pares es van establir a Errenteria (Gipuzkoa). El 1982 tots dos estaven ja integrats a comandos d’ETA. I cinc anys després eren detinguts amb un terrible historial a la seva esquena.

Antton Troitiño i el seu germà van ser condemnats per alguns dels atemptats més terribles de la banda terrorista. En el cas del més gran dels germans Troitiño Arranz, va ser un dels responsabl­es de la matança d’Hipercor. El petit va cometre la majoria dels seus atemptats a la capital de l’Estat, amb altres històrics del comando Madrid com Iñaki de Juana Chaos, Esteban Esteban Nieto, Santi Potros, Inés del Río o Idoia López Riaño.

El petit dels Troitiño va ser arrestat el gener del 1987; el seu germà cauria vuit mesos després. La primera excarcerac­ió d’Antton Troitiño, l’abril del 2011, va causar un gran enrenou mediàtic. Va ser posat en llibertat en aplicació de la “doctrina del doble còmput penal” (per la sentència 57/2008 del Constituci­onal), relativa al còmput del període a presó provisiona­l. Aquesta doctrina assenyalav­a que el temps en presó preventiva s’havia de restar del total de la condemna a complir de manera efectiva i no de cada una de les condemnes (en aquest cas més de 2.000 anys). Els tres magistrats de l’Audiència Nacional que havien donat llum verda a la seva excarcerac­ió van fer marxa enrere pocs dies després. Però Troitiño ja era a Londres.

El febrer del 2014 va ser detingut a la capital britànica acusat d’haver-se integrat altra vegada a l’estructura d’ETA. El petit dels Troitiño va ser posat en llibertat condiciona­l amb mesures cautelars l’endemà fins a la seva compareixe­nça davant els tribunals britànics. Després de la seva extradició el maig del 2017, Troitiño va tornar a ser condemnat el març del 2018 a 5 anys, 11 mesos i 29 dies, acusat d’haver-se reintegrat a ETA.

Al gener el Jutjat de Vigilància Penitencià­ria de l’Audiència Nacional va decretar la seva posada en llibertat condiciona­l per facilitar el tractament mèdic del càncer que patia.

L’excarcerac­ió va ser motiu de polèmica i va ser condemnat per haver-se reintegrat a la banda terrorista

 ?? ZIPI / EFE ??
ZIPI / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain