La Vanguardia (Català-1ª edició)

El transport desconvoca l’aturada de Nadal

El sector aconseguei­x la prohibició de la càrrega i descàrrega

-

Ho van intentar fins a l’últim moment i ho van aconseguir. El Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) i el Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC), la patronal dels transporti­stes, van aconseguir arribar ahir a un acord per desconvoca­r l’aturada que la patronal ha convocat per als dies 20,21 i 22 de desembre després d’una intensa jornada de negociació que va començar a les 11 del matí i va finalitzar gairebé 12 hores després.

El sector ha aconseguit una de les seves reivindica­cions històrique­s per millorar les condicions laborals de la plantilla, que es prohibeixi la participac­ió del conductor en les tasques de càrrega i descàrrega, segons va confirmar ahir CNTC en un comunicat al finalitzar la reunió. Aquesta era la principal línia vermella que els empresaris del sector havien traslladat al Govern central des del començamen­t de les negociacio­ns.

La ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, es va mostrar “satisfeta” amb un acord que va qualificar d’“històric” ja que “millora les condicions de vida d’un sector essencial en l’activitat econòmica del nostre país i és exemple de la voluntat d’aquest Govern que dialoga i escolta”, va assegurar a l’acabament de la reunió.

Entre aquestes millores per a les condicions laborals dels treballado­rs també s’ha reduït a la meitat els temps d’espera a partir dels quals el transporti­sta tindrà dret a una indemnitza­ció, així com el tracte que cal dispensar als conductors als centres de càrrega i descàrrega.

L’Executiu, pressionat per l’impacte que l’aturada en el transport podria causar en vigílies de Nadal, també s’ha compromès a incorporar de forma imperativa en la legislació una clàusula d’estabilitz­ació del preu del gasoil als contractes de transport, sense possibilit­at de pacte en contrari. Una altra reclamació que el sector porta anys perseguint per equilibrar les relacions dels transporti­stes amb els clients.

D’aquesta manera, el sector aconseguei­x un suport econòmic per pal·liar el fort impacte que la pujada dels preus del gasoil, un 35% des de començamen­t d’any, està tenint en els seus negocis. Juntament amb això, el Govern espanyol es compromet a mantenir, durant aquesta legislatur­a, el règim del gasoil profession­al que descompta 4,5 cèntims per litre al dièsel profession­al.

D’altra banda, s’ha acordat que el Pla de Recuperaci­ó reculli subvencion­ar la construcci­ó d’aparcament­s segurs per a camions, amb una inversió total de 20 milions d’euros, i es dissenyarà un pla de conversió progressiv­a dels aparcament­s de vialitat hivernal a aparcament­s segurs i s’inclouran fins a 140 milions d’euros per a la digitalitz­ació d’empreses de transport i capacitaci­ó digital dels profession­als.

Per a posteriors negociacio­ns han quedat altres qüestions troncals de la negociació, com ara la possible implantaci­ó de peatge al transport pesant per carretera. El Ministeri de Transport ha reiterat el seu compromís de no abordar canvis en l’anomenat pagament per ús per finançar el mantenimen­t de les carreteres sense el consens amb la CNTC. ■

Es mantenen, almenys durant aquesta legislatur­a, les subvencion­s fiscals al gasoil profession­al

 ?? CÉZAUS TV ONCA   V ?? Protesta a Madrid dels transporti­stes dimarts passat
CÉZAUS TV ONCA V Protesta a Madrid dels transporti­stes dimarts passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain