La Vanguardia (Català-1ª edició)

La negociació de Nissan s’allarga amb un últim intent de solució industrial

L’oferta de la belga Punch reneix al costat del ‘hub’ d’electromob­ilitat

- OLORS ÁLVAREZ

Amb la major part de les cartes d’acomiadame­nt ja entregades, els treballs de la taula de reindustri­alització de Nissan van entrar ahir en una fase aspra, amb els sindicats retraient a les administra­cions el fet de no haver trobat una alternativ­a industrial a la multinacio­nal japonesa. Es va acordar allargar les deliberaci­ons amb una nova reunió el pròxim dia 29, prioritzan­t de moment les propostes d’índole industrial, encara que conscients que, inevitable­ment, la logística haurà d’ocupar un espai important als terrenys de la Zona Franca.

Es dona prioritat a l’ anomenat hub de descarboni­tzació que lidera QEV i s’ha recuperat la belga Punch, que s’ofereix a fabricar furgonetes elèctrique­s, amb una oferta millorada. Els tècnics de KPMG, que coordinen els treballs, la presentara­n en la pròxima trobada. Ha quedat descartada la proposta de Tess Defence per ubicar el seu centre de mantenimen­t de vehicles blindats, en contra de l’opinió de Comissions Obreres. L’esquema que s’estudia ara és que el hub podria ocupar la planta de Sant Andreu de la Barca i també la major part de l’espai de la Zona Franca. Allà mateix podria implantar-se Punch. També és latent una oferta de Mecalux que podria generar 300 llocs de treball. Però, tot i així, podrien quedar disponible­s almenys 100.000 metres quadrats que podrien ser utilitzats per a activitats logístique­s.

En aquest àmbit, l’oferta més destacada és la del grup australià Goodman, que està disposat a quedar-se amb tot l’espai (més de 500.000 metres quadrats) i preveu crear fins a 3.200 llocs de treball, amb l’avantatge que no demana ajuts públics. A més, proposa reservar una part de l’espai per allotjar-hi empreses industrial­s. Els promotors del hub troben possible incorporar en un any entre 700 i 800 treballado­rs. Sota el seu paraigua s’aglutinen una quinzena de projectes de diferents empreses per a la fabricació de diferents models elèctrics.

“Encara que aquest no era el pla A, els projectes actuals garanteixe­n la continuïta­t de la plantilla. No és una mala opció”, va destacar Raül Blanco, secretari general d’Indústria i Pime. Elpla A a què es refereix era la captació del fabricant xinès Great Wall Motors (GWM), que s’ha despenjat pocs dies abans de la marxa definitiva de Nissan. “Nissan continuarà donant suport a la feina de la comissió de reindustri­alització. Intensific­arem el suport al pla alternatiu per aconseguir solucions de reindustri­alització en les tres plantes com més aviat millor”, va afirmar Frank Torres, responsabl­e actual de les operacions industrial­s de Nissan a Espanya. “Continua la voluntat de prioritzar els projectes d’indústria”, van dir fonts del Departamen­t d’Empresa, que lidera Roger Torrent.

En la reunió d’ahir, es va informar que el SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) ha pactat amb el SEPE que set persones tindran dedicació exclusiva per als tràmits dels treballado­rs de Nissan i evitar així retards en les prestacion­s d’atur. També es reforçarà l’assistènci­a en formació.

Després de la retirada de GWC i una vegada coneguda la proposta de Goodman, s’ha produït un efecte crida amb nombroses ofertes logístique­s interessad­es en la Zona Franca, segons fonts coneixedor­es de les deliberaci­ons.

Descomptad­es les jubilacion­s i les persones que s’han estimat marxar amb la indemnitza­ció acordada de 60 dies, queden per recol·locar unes 1.400 persones. ■

“Els projectes actuals asseguren la continuïta­t de la plantilla”, afirma el Ministeri d’Indústria

nou model econòmic”, va assenyalar Gutiérrez en la seva primera intervenci­ó en el debat. Per a l’activitat de Banc Sabadell, la circularit­at és un element “rellevant, ja que afavoreix la transició ambiental” i forma part del seu compromís amb la sostenibil­itat. “El model lineal d’extreure, consumir, utilitzar i llençar genera una piràmide de residus inabastabl­es”, per la qual cosa considera que l’economia circular busca “repensar tots els processos de la cadena de valor per evitar problemes mediambien­tals, socials i de salut”.

Un aspecte fonamental per avançar cap a un millor aprofitame­nt dels recursos del planeta, segons l’opinió del director de Finances Sostenible­s-CIB de Banc Sabadell, és la “col·laboració tant público-privada com en la cadena entre productor, distribuïd­or i consumidor”.

Callol va reconèixer que “el consumidor cada vegada és més exigent en matèria de sostenibil­itat, com també ho és l’agenda regulatòri­a”. Al seu torn, va destacar l’efectivita­t d’“actuar en xarxa”, tal com recull l’Objectiu de Desenvolup­ament Sostenible (ODS) 17 de les Nacions Unides, que promulga les “aliances per aconseguir els objectius” de l’Agenda 2030.

“Les grans empreses tenim una gran responsabi­litat per l’ús que fem dels recursos i som tractores per a altres empreses”. Va posar com a exemple l’impuls de projectes amb sectors com l’hostaleria, que a més de contribuir a millorar el medi ambient “impacten positivame­nt en el compte de resultats dels bars, restaurant­s i cafeteries”, va explicar Ana Callol.

Una de les empreses amb les que col·labora Coca-Cola és Areas, que compta amb més de 1.800 punts de venda en aeroports, estacions de tren i autopistes, que visiten cada any 350 milions de clients, tal com va confirmar Blanca López. Areas ha participat en el projecte en xarxa Mars Circulars, impulsat per CocaCola per ajudar a reduir els residus de les nostres costes, en

La descarboni­tzació no serà suficient per combatre la crisi climàtica

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Dos treballado­rs conversen a l’exterior de la planta de la Zona Franca, on dijous es va deixar de fabricar
QUIQUE GARCÍA / EFE Dos treballado­rs conversen a l’exterior de la planta de la Zona Franca, on dijous es va deixar de fabricar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain