La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cricursa suspèn pagaments amb deutes de 60 milions

L’empresa ha fabricat l’estrella de la Sagrada Família

-

Cristales Curvados (Cricursa) i cinc de les seves companyies filials han presentat concurs de creditors als jutjats de Barcelona amb deutes d’uns 60 milions d’euros.

El grup empresaria­l, fundat el 1928, la principal activitat del qual és el disseny i fabricació de vidre corbat, és propietat de les famílies Sasplugas i Figuerola i té fàbriques a Granollers, La Sentiu i Balaguer. Al capdavant de la companyia hi ha Ferran Figuerola i Alejandro Sasplugas, membres de la tercera generació familiar.

El concurs arriba després de dos anys de grans dificultat­s a causa de la caiguda de la demanda derivada de la pandèmia, que han coincidit, a més, després d’un període de forta inversió en què el grup va triplicar els seus actius. Just quan s’esperava que l’esforç en comprar empreses com Cristalgla­ss o Viola comencés a donar els seus fruits, va arribar la covid. Les vendes de l’exercici que va acabar el juliol del 2020 van ascendir als 35 milions, menys del pressupost­at. Però la patacada va arribar un any després, quan va facturar 24 milions, menys de la meitat del previst.

Cricursa és una empresa de referència al seu sector, present en edificis emblemàtic­s de mig món. Un dels seus últims encàrrecs ha estat la fabricació de l’estrella que llueix dalt de la torre de Santa Maria de la basílica de la Sagrada Família. En els gairebé cent anys d’història acumula premis, reconeixem­ents i obres singulars.

Ara, seran necessaris tots els esforços per tirar endavant. El concurs de creditors, en el qual l’empresa compta amb l’assessoram­ent del despatx d’advocats Pedrosa Lagos, és de continuïta­t, per la qual cosa la companyia intentarà aprovar un conveni o pla de pagaments amb els seus creditors per abonar els seus deutes. “L’objectiu primordial dels gestors actuals és salvaguard­ar els llocs de treball de tota la plantilla, així com la viabilitat de la companyia”, van dir ahir fonts oficials de Cricursa.

El deute està repartit entre els principals bancs del país. Una part important està avalada per l’ICO després de l’ajuda concedida pel Govern quan va esclatar la crisi de liquiditat del 2020. Entre els creditors financers també està l’Institut Català de Finances, que el 2018 va prestar 2,4 milions d’euros a la companyia a través del fons Capital Expansió. Cricursa aplega al voltant de 300 treballado­rs en plantilla, la major part d’ells a les tres fàbriques. El 90% de la facturació del grup s’obté de l’exterior. ■

Els gestors aposten per la continuïta­t i la seva intenció és arribar a un acord amb tots els creditors

 ?? LEMMA MIRALDA / ARXIU ?? Ferran Figuerola i Alejandro Sasplugas, de la tercera generació de l’empresa, el 2016
LEMMA MIRALDA / ARXIU Ferran Figuerola i Alejandro Sasplugas, de la tercera generació de l’empresa, el 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain