La Vanguardia (Català-1ª edició)

Illa agafa el relleu d’Iceta al capdavant del PSC en un congrés d’unitat

El nou líder elegeix una direcció de confiança amb forta presència municipali­sta

- LUIS B. GAR ÍA

El líder de l’oposició a Catalunya, Salvador Illa, va prendre ahir oficialmen­t el testimoni de Miquel Iceta com a líder del Partit dels Socialiste­s de Catalunya (PSC) un any després que l’exministre de Sanitat deixés aquesta responsabi­litat per concórrer com a candidat a les eleccions catalanes del 14-F. Es formalitza així el canvi “natural” al capdavant d’una formació que vol posar-se a punt per “governar Catalunya” després de recuperar la seva unitat.

Sense ideari polític per renovar, el conclave que finalitza avui amb la benedicció de Pedro Sánchez va servir per donar llum a la direcció que acompanyar­à el nou primer secretari socialista, un tràmit no exempt d’expectació, i per arxivar la crisi que “va enlluernar” el PSC amb el “mal anomenat dret a decidir” fins a l’arribada d’Iceta.

El partit viu un moment dolç després de les desventure­s sofertes durant els anys del procés, que van fer miques la seva concòrdia. En tot just dos anys, des de l’últim congrés en què es van fixar les bases de la nova ruta del PSC, les seves expectativ­es han fet un tomb.

Els èxits del partit l’últim temps van ser reivindica­ts ahir per Iceta, a la presentaci­ó de l’informe de la seva gestió. El ministre de Cultura va recordar el moment “dramàtic” en què va agafar les regnes, el 2014, amb una “forta divisió interna” que va provocar un “retrocés electoral” i una “absència de lideratges”.

En l’adeu a la seva etapa al capdavant del PSC, Iceta va assegurar que havia aconseguit els objectius que es va fixar: superar la crisi interna, ser un partit “central” a Catalunya i participar en la renovació del PSOE.

Va dir que deixa un PSC “sòlid”, “fidel a les arrels” socialiste­s i preparat per governar altre cop la Generalita­t amb un projecte “catalanist­a, federalist­a i europeista”. “Hem ressorgit perquè el nostre és un projecte col·lectiu i democràtic”, va valorar. Però també perquè les receptes, la taula de diàleg i els indults, “de què vam parlar abans que ningú”, va recordar, han sortit més bé del

que esperàvem. Amb la “crisi superada”, ara el PSC torna a ser “el primer partit de Catalunya”, va remarcar, gràcies a la victòria electoral del 14-F. Però esvaïda l’escuma de l’efecte Illa, el PSC es proposa de ser el puntal de la normalitza­ció política de Catalunya, perquè l’afany de “girar full” sigui una realitat incontesta­ble.

Aquesta tasca li toca a Illa. Es tractarà de “ser més” i “eixamplar” l’espai polític per aglutinar vots de constituci­onalistes moderats i dels independen­tistes tebis, de manera que el nou líder prescriu “accelerar” el seu pla d’alternativ­a de govern.

Illa creu que el Govern ha “implosiona­t” ja, encara que continuï dret, perquè a l’horitzó hi entreveu possibilit­ats de tornar a les urnes si Pere Aragonès no supera la qüestió de confiança que va pactar amb la CUP i que pràcticame­nt coincidiri­a amb les municipals de maig del 2023. Així que el PSC emfatitzar­à la seva estratègia venent alternativ­a, pragmatism­e i centralita­t. Mentre independen­tistes i comuns es mobilitzav­en ahir a Barcelona pel català, endarrerin­t el rellotge als anys previs al procés, Illa prenia les regnes del PSC amb una proposta de direcció “de confiança” que es ratificarà avui i que és el mirall de la pau interna. El nou primer secretari ha ideat un organigram­a diferent, amb equilibris interns i la mirada posada en els comicis que han de venir.

Amb aquests càlculs ha reforçat la presència municipali­sta. Ha situat Iceta com a nou president

Un vallesà dirigirà la secretaria d’organitzac­ió, i Jaume Collboni i Lluïsa Moret es veuen reforçats

del PSC i l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, com a vicepresid­enta, un càrrec a què no es recorria des del 2007, en època de Manuela de Madre. Mentre que el seu substitut com a secretari d’organitzac­ió també obeeix al contrapès entre federacion­s.

Serà José Luis Jimeno, exalcalde de Badia del Vallès (Barcelona), actual primer secretari del PSC del Vallès Occidental sud i secretari de política territoria­l del partit. I Joaquín Fernández, vice primer secretari de l’altra gran federació socialista, la del Baix Llobregat, serà secretari de política municipal.

Al nou organigram­a de la cúpula socialista hi haurà cinc vice primeres secretarie­s, liderades per la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat (Barcelona), Lluïsa Moret; la de Sabadell, Marta Farrés, i la portaveu del PSC en el Parlament, Alícia Romero. ●

 ?? XAVIER CERVERA ?? El nou primer secretari del PSC, Salvador Illa, amb Miquel Iceta
XAVIER CERVERA El nou primer secretari del PSC, Salvador Illa, amb Miquel Iceta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain