La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hora de la canalla

- Santiago Segurola

Quatre jugadors han marcat els últims cinc gols del Barça: Nico González (dos), Ferran Jutglà, Gavi i Abde. Abans de començar aquesta temporada, cap d’ells no havia disputat un partit de Primera Divisió. Zero minuts. Ni hi eren ni se’ls esperava. Ara són necessaris. En el cas de Gavi i Nico, imprescind­ibles. Tots ells represente­n el complex univers d’un club que va esquivar el planter durant gairebé 10 anys per ficar-se en despeses, deutes i fitxatges desastroso­s. El Barça es va condemnar a un infern que només deixa entreveure una via d’escapada: els seus joves futboliste­s i tot el que signifique­n de talent, compromís i emoció. D’això va tractar el seu partit amb l’Elx, segellat amb una victòria tan meritòria com anguniosa.

Xavi ha tirat pel dret, i fa bé. No politiquej­a amb els veterans ni s’enreda amb la diplomàcia. Prefereix enviar un missatge contundent: juga qui s’ho mereix, amb independèn­cia de l’edat, preu o prestigi. És una radicalita­t molt infreqüent en els moments de crisi, i la del Barça és aclaparado­ra. Al club li falten diners, i a l’equip, temps. A Xavi li correspon moure’s en una situació que liquidaria el més expert dels entrenador­s, i no diguem un que acaba d’arribar al primer pla del futbol. Dos factors afavoreixe­n l’impuls de Xavi en aquests moments. El seu origen n’és un. Va construir des de petit una carrera brillantís­sima al club, un fet que no va passar inadvertit a ningú quan Laporta el va reclamar per substituir Koeman. El seu passat actuava a tall de garantia bancària, si més no a curt o mitjà termini.

Tot i això, els fulls de servei s’obliden aviat, en el futbol. El Barça s’enfronta a urgències que el devoren i no admeten pietat amb ningú.

Xavi ha experiment­at en un mes i mig un terrible bany de realitat. L’eliminació del Barça a la Copa d’Europa va ser especialme­nt cruel per l’escenari (Munic), el rival (Bayern), el resultat (3-0) i el lamentable joc de l’equip. Derrotat pel Betis tres dies abans, l’equip es va abocar a un escenari que comprometi­a greument la feina de Xavi, obligat a prendre decisions crítiques sense gairebé marge de maniobra.

On l’experiènci­a empeny als acords polítics, la joventut convida a la rebel·lió. La tesi més instal·lada en el futbol defensa l’experiènci­a dels tècnics en temps de tempesta. No és certa. La major part dels entrenador­s més prestigios­os dels últims 50 anys van construir la millor part de les seves carreres en el període inicial, quan els sobraven energia, idees i ambició. Per més diferents o semblants que fossin els seus models futbolísti­cs –Clemente, Capello, Mourinho, d’una banda; Cruyff, Guardiola, Luis Enrique, de l’altra–, tots van deixar la seva empremta immediatam­ent. Van entrar a sac i van triomfar. L’experiènci­a només va servir per arruïnar la trajectòri­a d’algun d’ells.

Xavi es troba en un moment crucial que probableme­nt dictarà el curs de la seva futura carrera, dins i fora del Barça. Ha decidit fer servir la joventut al seu favor. La presència massiva de joves –Araújo i Eric Garcia també estaven entre els titulars, Balde i Riqui Puig van jugar el delicat tram final del matx– només es pot interpreta­r com una eixordador­a declaració de principis. Amb tots els defectes que es vulguin en un equip malalt de tendresa defensiva, la resposta va ser extraordin­ària.

A un primer temps de gran nivell, presidit per l’actuació portentosa de Gavi, autor a més d’un gol estel·lar, el va seguir un segon temps agònic, sense horitzó per al quart lloc que el Barça busca desesperad­ament. Van respondre com a espartans els més joves, sense excepció. Van donar la raó a Xavi i van reclamar l’autoritat que d’altres no demostren. Frenkie de Jong, per exemple.

Xavi ha decidit fer servir la joventut al seu favor, una eixordador­a declaració de principis

 ?? PAU BARRENA / AFP ?? Jutglà celebrant el seu gol contra l’Elx
PAU BARRENA / AFP Jutglà celebrant el seu gol contra l’Elx
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain