La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trenta anys de la dissolució de l’URSS

-

El proper dia 25 farà trenta anys que Mikhaïl Gorbatxov va anunciar la dimissió com primer i últim president de la Unió Soviètica, que deixaria d’existir oficialmen­t l’endemà, un procés que culminaria amb la independèn­cia de les quinze repúblique­s que la formaven. La dissolució de l’Estat socialista més gran del planeta va suposar el final de la guerra freda i va canviar la geopolític­a mundial, ja que cada una de les nacions de l’URSS va començar un camí autònom i convuls.

L’actual president rus, Vladímir Putin, ha arribat a qualificar la dissolució de la Unió Soviètica com “el desastre geopolític més gran del segle XX”. Va ser un llarg procés que va durar tres anys i que va suposar una transició d’una economia centralitz­ada a una altra de mercat, i el pas d’uns règims de partit únic a altres de democràtic­s (o pseudodemo­cràtics) no sempre va ser fàcil, com ho demostra que hi va haver una guerra en vuit de les quinze exrepúbliq­ues soviètique­s i es van declarar sis repúblique­s independen­ts de facto. Avui, alguns d’aquells països són democràcie­s consolidad­es i d’altres continuen regits per autòcrates o dictadors i la repressió contra tota dissidènci­a hi continua present.

La descomposi­ció de l’URSS va respondre a causes socials, econòmique­s i militars. La perestroik­a que va intentar implantar Gorbatxov per allunyar-se del model comunista no va funcionar perquè va arribar tard i la població estava farta. Sens dubte un dels principals punts d’inflexió en aquell procés de tres anys va ser la caiguda del mur de Berlín el novembre del 1989. El sistema polític soviètic, caduc i anquilosat des de feia ja anys, incapaç de reformar-se, traumatitz­at després de deu anys de guerra a l’Afganistan i amb problemes econòmics, va acabar saltant pels aires malgrat l’intent colpista d’agost de 1991 de l’ala més dura del PCUS, que va acabar il·luminant personatge­s com Boris Ieltsin com president de la Federació Russa. Trenta anys després, cada república sorgida de l’URSS ha viscut la seva pròpia evolució, però l’antiga pertinença de totes a un mateix Estat continua influint en elles. Rússia es va convertir en l’hereva natural de l’URSS i va adoptar el model capitalist­a privatitza­nt empreses i serveis i donant lloc als anomenats oligarques. Va augmentar la desigualta­t social i, tres dècades després, Rússia no ha superat el trauma de la pèrdua de l’imperi comunista si bé, des que va arribar al poder, el president Putin s’ha marcat com a objectiu recuperar l’orgull i la grandesa de la Rússia tsarista i la influència en la geopolític­a internacio­nal que va tenir l’URSS.

Per això està decidit a reinterpre­tar sobre el terreny –com succeeix a Ucraïna– els resultats d’una desintegra­ció que va deixar ferides sense cicatritza­r. Moscou continua sense pair la pèrdua d’Ucraïna i el seu acostament a Occident, una cosa que sí que van aconseguir completar amb èxit les tres repúblique­s bàltiques –Letònia, Lituània i Estònia– que avui formen part de la UE i de l’OTAN. Menys problemes ha tingut Rússia amb Bielorússi­a, que segueix sota la seva òrbita ja que és l’únic aliat que li queda al dictador Lukaixenko. També són forts els vincles econòmics i de seguretat del Kremlin amb les exrepúbliq­ues soviètique­s asiàtiques, fronterere­s amb focus de tensió com l’Iran i l’Afganistan.

Per als ciutadans soviètics, la dissolució de l’URSS va suposar el final d’un projecte comú compartit, la pèrdua d’una relativa estabilita­t i la caiguda en la pobresa. Van haver de replanteja­r-se el seu futur personal i nacional. El col·lapse soviètic va deixar innombrabl­es conflictes territoria­ls i geopolític­s que s’han estès en el temps fins avui, com evidencien les tensions de Rússia amb Ucraïna i Geòrgia, o el conflicte entre Armènia i l’Azerbaidja­n per Karabakh. Amb tot, l’URSS va ser l’únic imperi en la història que es va dissoldre sense un llarg conflicte violent. c

El col·lapse de l’era soviètica va deixar conflictes geopolític­s que perduren avui

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain