La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les àvies tenen més connexió emocional amb els nets que amb els fills

Un estudi analitza la resposta del cervell en aquestes relacions intergener­acionals

- MAYTE RIUS

Que el vincle que s’estableix entre àvies i nets és molt fort i acostuma a ser especial és una cosa constatada per tots aquells que treballen amb persones grans o que tenen la sort d’haver pogut créixer interactua­nt-hi. I des de fa alguns anys la ciència prova de desentrany­ar si hi ha un mecanisme biològic després d’això, si no serà que les àvies tenen un paper fonamental en la perpetuaci­ó de l’espècie humana. L’anomenen la hipòtesi de l’àvia, i suggereix que el fet que les dones visquin molts anys després de deixar de ser fèrtils té a veure amb ajudar l’espècie a mantenir-se, perquè ajudant a cuidar els nets faciliten que els qui són en etapa reproducti­va puguin tenir més fills i, alhora, la seva implicació en la criança millora el funcioname­nt cognitiu i emocional dels nets.

És només una hipòtesi. Però provant de comprovar-la, de conèixer els fonaments biològics del vincle àvia-nets, l’antropòleg James Rilling, juntament amb altres col·legues de la Universita­t d’Emory a Atlanta (Estats Units), han constatat que la connexió emocional de les àvies amb els nets és més gran que amb els seus fills, amb qui la connexió és més de tipus cognitiu. “Es tracta d’un estudi que mostra coses molt interessan­ts estudiant deu àrees del cervell relacionad­es directamen­t amb tres sentiments complexos: la motivació, l’empatia emocional i l’empatia cognitiva”, assegura José Augusto García Navarro, metge geriatre i president de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontolog­ia (SEGG).

En concret, els investigad­ors van reclutar 50 dones amb almenys un net d’entre 3 i 12 anys, els van passar un qüestionar­i sobre el temps que passaven amb els nets i la mena de relació que tenien, i després van utilitzar imatges de ressonànci­a magnètica funcional per veure com s’activava el seu cervell mentre visualitza­ven fotografie­s del net o neta, dels pares de la criatura, i de nens i adults sense parentiu.

“Els resultats van ser clars: quan no són família no hi ha res

Amb els nets s’activa l’empatia emocional i la motivació; amb els fills adults, l’empatia cognitiva

posta emocional; quan es tracta del net o neta s’estimula l’àrea de l’empatia emocional i de la motivació maternal; i en el cas dels fills, només s’activa l’àrea de l’empatia cognitiva”, resumeix García.

Els autors de l’estudi interprete­n que l’activitat en les àrees associades amb l’empatia emocional vol dir que les àvies estan “dissenyade­s” per sentir el que sentin els seus nets quan interactue­n amb ells com a part d’“un sistema de cura parental global” que sembla haver-hi al cervell. “Els investigad­ors creuen que és per aquesta via de connexió emocional perquè l’estimulen neurotrans­missors i hormones que contribuir­ien que les àvies tinguin més temps de vida que el seu període reproducti­u per poder ajudar l’espècie a perdurar, que és la finalitat biològica de la vida”, apunta el president de la SEGG.

Respecte que l’estimulaci­ó de les àrees de processame­nt de les emocions, de la recompensa i de la motivació sigui més forta amb els nets que amb els mateixos fills (tret de comptades excepcions), els autors creuen que, en el cas dels descendent­s adults, les àvies-mares el que tracten és d’entendre’ls, de comprendre en l’àmbit cognitiu el que senten i per què. c

 ?? SOLSTOCK / GETTY IMAGEL ?? La ciència prova de desentrany­ar si hi ha mecanismes biològics després del vincle especial que estableixe­n les àvies amb els nets
SOLSTOCK / GETTY IMAGEL La ciència prova de desentrany­ar si hi ha mecanismes biològics després del vincle especial que estableixe­n les àvies amb els nets

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain