La Vanguardia (Català-1ª edició)

50x20, fórmula solidària

Fa deu anys que un petit grup de persones vinculades amb la zona nord de Nou Barris, la més empobrida de Barcelona, cobreixen necessitat­s bàsiques dels veïns

- ÓSCAR MUÑOZ

La idea va sorgir en un dinar d’amics, veïns de la zona nord de Nou Barris –els barris de Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona, els més empobrits de Barcelona– o que hi estaven vinculats per feina o relacions personals. En plena crisi del 2008, es tractava de crear un fons solidari, inspirat en les caixes de resistènci­a, per donar un cop de mà a persones i famílies d’aquest territori en situació de vulnerabil­itat econòmica. I fer-ho de manera modesta, amb aportacion­s ajustades a les seves possibilit­ats. Calia reunir 50 membres. I cadascú hi posaria 20 euros al mes. Una fórmula, la de 50x20, que va acabar donant nom a l’associació amb què el projecte es va posar en marxa a finals del 2010.

Han passat una mica més de deu anys i una altra crisi, la de la covid. Fa uns dies van celebrar el desè aniversari, amb uns quants mesos de retard a causa de la pandèmia. Durant tot aquest temps aquest fons ha arribat a desenes de beneficiar­is, en forma d’un centenar i mig de paquets d’ajuts per un valor total de 83.000 euros. Comparada amb les sumes que mouen altres iniciative­s, aquesta pot semblar petita, però ha tingut impacte, com reconeixen les entitats i centres col·laboradors, dotze en total. Mariano Hernando, d’una d’aquestes organitzac­ions, el PES Cruïlla, ho explica així: “Tenim un equip educatiu que contínuame­nt pensa coses que es poden fer amb els joves, i hi ha molts petits grans somnis que es fan realitat gràcies a la 50x20”.

Més que la quantitat, el que importa és la qualitat. I per això, a més de la mida de l’associació i dels recursos que té, que des del principi es va decidir que fossin reduïts per poder gestionar-los bé –aplicant la fórmula 50x20–, era fonamental que s’actués mitjançant entitats de la zona que estan en contacte amb els possibles beneficiar­is. “Estem en un segon pla, les associacio­ns, les escoles, els educadors... són els nostres ulls, les nostres antenes”, explica Manuel Quero, president de la junta de la 50x20.

“Al principi els ajuts eren per cobrir emergèncie­s, com ara el pagament puntual de subministr­aments o el lloguer d’habitatge de famílies –prosseguei­x Quero– , però ja fa temps que una bona part va a activitats socioeduca­tives de nens i joves, per exemple a material escolar, excursions o transport per assistir a cursos de formació”. Són aspectes a què les administra­cions no arriben. Però aquesta solidarita­t també és denúncia perquè “es posin les piles”. I en alguns casos s’han aconseguit més recursos públics, com ara en les beques per a menjador i de llibres escolars.

El funcioname­nt és senzill. Els membres de la junta o qualsevol soci que s’hi vulgui afegir es reuneixen una vegada al mes, o quan calgui si es tracta d’una urgència, per analitzar les sol·licituds que presenten les entitats i centres per a persones o famílies que necessiten els ajuts. “La majoria s’han aprovat”, destaca Quero. Els diners correspone­nts s’ingressen a aquests col·laboradors, no als beneficiar­is finals.

“Vam començar a finals del 2010 amb sis socis i 780 euros – recorda el president de la 50x20– . El primer any complet, el 2011, érem 22, amb 4.290 euros aportats, i el 2020, 40 socis amb 15.890 euros”. Puntualmen­t hi ha hagut aportacion­s d’altres persones o col·lectius, des d’un grup de treballado­rs de TV3, que van donar 8.000 euros, fins al grup musical Infumables, que té joves membres d’aquests mateixos barris, que en va donar 300. Tots, posin el que posin, són importants per al projecte.

Una altra qüestió fonamental és que a les persones i famílies que reben els ajuts se’ls demana una contrapart­ida social. “Hi ha d’haver un retorn a la comunitat, l’esforç s’ha de demanar a tothom”, assenyala Quero. Aquesta condició es decideix a les entitats col·laboradore­s. “Vam plantejar coses bàsiques –explica Isa Moreno, mestra de l’escola Mestre Morera–; sovint, més implicació en les activitats de la comunitat escolar; per exemple, que vagin a una festa amb plats típics del seu país o que ajudin en la recollida de taules i cadires”.

L’èxit de la 50x20 ha interessat col·lectius d’altres llocs. Un de la zona del Besòs, la Pau i la Mina ja s’ha posat en marxa. c

La iniciativa, que és expressame­nt de mida reduïda, ha repartit un total de 83.000 euros

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Els ajuts es distribuei­xen a través d’entitats de Torre Baró –a la foto–, Ciutat Meridiana i Vallbona
LLIBERT TEIXIDÓ Els ajuts es distribuei­xen a través d’entitats de Torre Baró –a la foto–, Ciutat Meridiana i Vallbona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain