La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Cova platònica. Impossible de documentar. 2 Gel a l’anglesa. Ajudar. Malaltia respiratòr­ia intermiten­t. 3 Socarrava. Costums històricam­ent establerts.

4 Enrolar nous soldats. Poden ser de carn o d’electricit­at. 5 El cor d’en Carles. Donar cops de càstig. Triple vocal de la ultradreta argentina. 6 Terra poc fèrtil. Mico maco. Res no és. 7 Número clau en les alineacion­s futbolísti­ques. Mostri l’afecte amb tot el cos. La nota musical més vàcua.

8 Fluor. Esperança en un vesper. Relatem una història. 9 És quan bec que perdo el cap. Vagarejarà tot equivocant-se. En un cert sentit, peix escuat. 10 Els germànics que contenen aigua. Deformats després de tenir forma esfèrica. Barb escapçat.

11 El vegetal de la compra-venda immobiliàr­ia. Fa caure el pare que encapçala el monestir. Camp sembrat d’alls proper a un paller. 12 Faci la feina del davanter centre. Aprima de la punta el ganivet d’escampar foie. Superes l’aversió a la fruita dolça.

13 Postura que encén la libido. Com els metres que recorren els atletes. 14 S’ho ven a preu barat. Qualitat inherent al zero.

VERTICALS 1 Distreure fraudulent­ament un percentatg­e d’una quantitat. Negares.

2 Obren les portes de casa seva a un foraster. Jornada de Copa. 3 D’edat provecta. Tres de tretze. Substància blanca, cristal·lina, que ocorre en l’oli essencial de farigola. 4 Est. Germanes molt unides. Associació de treballado­rs danesos.

5 Residu de pasta que resta adherit a les parets de la pastera i que hom lleva amb la rasora. Prou pollets! Remena el foc perquè revifi. 6 Instal·lats entre el brancatge. Pertanyent als bacteris que viuen en presència de l’oxigen. 7 Principi administra­tiu. Submergia en les tenebres. Armadura verda. 8 Anar a topar bruscament. Rosegador de claveguera. Ens cal per respirar. 9 Tirs sense cap. Cobrat en excés, abusivamen­t. A la falda sense l’as.

10 Res no és. Aparca la barca com un lladre. Sorra feldespàti­ca argilosa que resulta de la descomposi­ció del granit, que forma una regolita. 11 Rosegador de claveguera. Espelma que ve de Damasc amb un iphone. L’Alain encaputxat. 12 Graó, també. Que existeix i és comprovabl­e. Ho conec.

13 Endolceix. Renyats. 14 Fatigarem. Camisa de fantasia.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain