La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Grande Chapelle i l’Escolania de Montserrat uneixen veus per primer cop

El BCN Clàssics arrenca avui al Palau de la Música amb un homenatge al patrimoni català

-

El cicle BCN Clàssics comença aquest dimarts amb magnificèn­cia amb la col·laboració inèdita de dues de les agrupacion­s musicals sacres més importants d’Europa. Es tracta del cor de l’Escolania de Montserrat i l’europea Grande Chapelle, aquesta segona debutant al Palau de la Música Catalana, que oferiran la seva primera actuació conjunta aquest vespre a partir de les 20 hores.

El concert d’aquestes dues institucio­ns és fruit d’una col·laboració entre BCN Clàssics i el Palau, i forma part del cicle Palau 100. El programa, dividit en dues parts, està dedicat al patrimoni musical català. A la primera, el públic podrà escoltar una selecció de motets d’alguns dels mestres més cèlebres del monestir de Montserrat entre els segles XVII i XVIII, amb obres de Joan Cererols, Miquel López, Benet Julià i Narcís Casanoves. La segona part estarà dedicada a la interpreta­ció especial de Missa Scala Aretina (1702), l’obra magna del compositor Francesc Valls, que commemorar­à el 350è aniversari del naixement d’un dels referents musicals més importants de la música sacra hispana.

En la direcció del concert hi haurà el musicòleg Albert Recasens Barberá, que és el director actual de La Gran Chapelle i el fill del difunt director de cor i orquestra, organista, compositor i pedagog Àngel Recasens i Galbas, que va ser qui va fundar l’associació el 2005 amb l’objectiu de fer una nova lectura de les obres clàssiques hispànique­s dels segles XVI i XVIII. D’aquesta manera, es pretenia fomentar la investigac­ió i la divulgació d’obres de música sacra, i alhora trobar i descobrir algunes de les obres, moltes de les quals encara inèdites, que es van perdre en el temps. Des que es va fundar, fa 16 anys, La Grande Chapelle s’ha convertit en una associació musical referent en l’àmbit europeu, i ho demostra la seva presència a les principals cites i festivals de prestigi d’Europa i Amèrica, on destaquen, entre altres escenaris, el Festival Internacio­nal Cervantí (Mèxic), el de Saintes (França), el Resonanzen de Viena i el Monteverdi (Itàlia).

Aquesta vegada La Grande Chapelle, que encara no havia trepitjat el Palau de la Música, tindrà com a socis els joves de l’Escolania de Montserrat, que el coneixen bé. Per a aquest concert la direcció no s’ha deixat res a la butxaca amb la programaci­ó de Missa Scala Aretina, una obra que va aixecar un dels debats musicals més encesos del segle XVIII, atesa la tensa situació entre les dues faccions de la guerra de Successió, i que va acabar amb la destitució i el desterrame­nt de Francesc Valls, per part del llavors monarca Felip V, com a mestre de capella de la catedral de Barcelona després de 14 anys en el càrrec. c

 ?? EaBrc lonBro ?? El musicòleg Albert Recasens
EaBrc lonBro El musicòleg Albert Recasens

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain