La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden descarta restriccio­ns

La Casa Blanca aposta per més vacunes, més tests i més places hospitalàr­ies

- FRANCESC PEIRÓN

L’estampa nadalenca a Nova York resulta xocant.

A Times Square, per exemple, s’uneix la doble condició humana dels visitants internacio­nals, feliços per transitar per la cruïlla global, i la dels veïns, circumspec­tes per la rampant expansió de la variant òmicron, espantats perquè els arruïni les vacances.

Aquest contrast, el del món obert i el dels que temen un altre forrellat, es constata en observar les llargues cues per accedir al bus turístic o a la botiga de xocolates M&M’s com arcàdies. I davant, una altra llarga cua en la qual no es prodiguen els somriures dels que passen hores i hores per aconseguir fer-se el test de la covid.

Els números parlen. La mitjana de positius ascendeix als Estats Units durant l’última setmana a 147.356. Això suposa un increment del 22,8% respecte a la setmana anterior.

Els morts a tota la geografia se situen per sobre dels 1.200 de forma regular.

El Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC), l’organisme sanitari dels EUA, ja atribueix a òmicron el 73,2% dels nous casos. Tres de cada quatre correspone­n a aquesta mutació. A Nova York, amb pics de més de 25.000 infeccions cada 24 hores, la mitjana s’acosta als 20.000 i puja, amb un increment dels positius del 81%.

Benvinguts els turistes a un dels ventilador­s més grans del planeta en la propagació de la bestioleta. Restriccio­ns? Les que imposa la dinàmica quotidiana: teatres o restaurant­s que baixen les persianes per contagis del personal i ciutadans que cancel·len les seves agendes.

Aquest és el context en el qual aquest dimarts el president dels Estats Units, que va donar negatiu després d’estar prop d’un positiu, va comparèixe­r per detallar el pla d’hivern contra la recrudescè­ncia de la pandèmia.

Fins fa pocs dies, Joe Biden s’imaginava una altra felicitaci­ó de Nadal, molt més alegre, d’eufòria encara que fos continguda. Però la recent variant ha tornat a posar els hospitals al límit de les seves possibilit­ats, als quals ara reforçarà, i ha recarregat el sentiment general de fatiga. “Estic cansat i preocupat com vosaltres”, va reconèixer.

Biden es va comprometr­e davant la nació, tot i això, a no imposar tancaments en l’economia, a les escoles, en els viatges o a les fronteres. Pensa que hi ha eines per no adoptar decisions radicals. “No estem al març del 2020”, va dir.

La vacuna és l’arma principal, i més amb el reforç, com va insistir Biden. Bill de Blasio, alcalde de Nova York, va informar que a partir d’aquest dimarts la ciutat dona 100 dòlars als qui es posen la tercera dosi.

El missatge de Biden es va basar en què és una causa “per preocupar-se’n, no per al pànic”. Sempre que s’estigui vacunat, qüestió per a la qual es reforçarà el desplegame­nt sanitari amb l’ajuda d’un miler de militars, i si se segueixen les pautes, com la d’utilitzar mascareta.

“Si no estàs totalment vacunat, tens bones raons per estar

“Això no és el març del 2020”, diu el president per justificar que no hi hagi mesures extremes

El Govern compra 500 milions de proves casolanes per enviar-les de franc a les llars dels nord-americans

preocupat”, va advertir el president. “Si estàs vacunat, i més amb la tercera dosi, i guardes les precaucion­s podreu gaudir del Nadal com vau planejar”, va afegir tot seguit.

Davant l’òmicron creixent, el Govern reforça la capacitat per sotmetre’s al test, tant a nivell públic com privat, terreny en el qual s’han vist les deficiènci­es i que es creu essencial en aquesta lluita.

Biden va anunciar que l’Administra­ció ha comprat 500 milions de proves casolanes, que distribuir­à gratuïtame­nt entre els nord-americans via correu.

 ?? N         N ?? Els novaiorque­sos fan cues, com aquesta a Washington Square Park, per aconseguir fer-se un test de covid
N N Els novaiorque­sos fan cues, com aquesta a Washington Square Park, per aconseguir fer-se un test de covid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain