La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Covax fracassa perquè molts no hi contribuei­xen”

Iratxe García Pérez Líder del grup socialdemò­crata a l’Eurocambra

- E N T R E V I STA ESTHER HERRERA

Iratxe García Pérez (Baracaldo, 1974) és la líder del grup socialdemò­crata del Parlament Europeu. Eurodiputa­da des del 2004, va prendre la regnes del segon partit polític de l’Eurocambra fa dos anys i, segons diverses enquestes, podria convertir-se en el primer si es disputessi­n ara les eleccions.

Ja ha passat la meitat de la legislatur­a —gran part marcada per la pandèmia—, amb uns fons de recuperaci­ó aprovats, però amb moltes crisis per resoldre. Per això, García Pérez creu que ara és el moment de la socialdemo­cràcia. En una entrevista amb La Vanguardia fa balanç d’aquests dos anys i mig.

Fa dos anys que dura la pandèmia i encara hi ha un terç d’europeus que es nega a vacunar-se. Seria una solució obligar a fer-ho o falta més informació?

Hem d’avançar en diferents fronts i, evidentmen­t, és fonamental continuar insistint en les campanyes informativ­es, atacar les fake news. Respecte al moviment antivacune­s, és molt irregular depenent dels estats membres i, per tant, prendre una decisió sobre la vacunació obligatòri­a a tota la UE no considero que ara sigui la solució. Necessitem que la ciutadania estigui vacunada, la de dins de la UE, però també la de fora. Ja hem vist el que està passant amb algunes variants que neixen i que es produeixen en zones on, normalment, l’accés a la vacuna és menor.

Ha estat molt crítica amb Covax, recentment l’ha qualificat com un fracàs. L’alliberame­nt de patents és una solució factible? La Comissió Europea fins ara el rebutja.

Per això vaig denunciar aquest bloqueig per part de la Comissió Europea i d’alguns països. Jo no plantejo que aixecar les patents sigui l’única solució. Crec que és una dins d’un conjunt d’accions. Sobre Covax, és un fracàs perquè hi ha molts països que no hi estan contribuin­t. No és el cas d’Espanya, que és un dels principals contribuen­ts, però n’hi ha altres que no ho estan fent i hem d’insistir. Necessitem la liberalitz­ació de les patents i també que aquests països tinguin accés al coneixemen­t i a les tecnologie­s per produir vacunes.

Alemanya la dirigeix ara un socialdemò­crata. Espanya, també. Si se celebressi­n eleccions a l’Eurocambra vostès guanyarien, segons diverses enquestes. Torna la socialdemo­cràcia? Crec que els valors de la socialdemo­cràcia són els que avui s’estan imposant a la UE i necessitem aprofitar aquest moment per reforçar el projecte europeu. La pandèmia ha estat un clar exemple. Els socialdemò­crates hem fet un esforç molt important per posar a sobre de la taula respostes diferents, com el pla de recuperaci­ó, l’emissió del deute comunitari o posar fi momentània­ment a les regles fiscals. Ara és el moment d’avançar en aquesta Europa social. En aquesta Europa dels drets que faci possible el creixement econòmic i que es tradueixi en més justícia i igualtat.

Zones tradiciona­lment socialiste­s han acabat per votar l’extrema dreta. Van fallar les esquerres als seus votants?

No crec que l’aparició dels populismes de l’extrema dreta i dels nacionalis­mes sigui fruit de polítiques equivocade­s, l’esquerra ha pogut tenir una part de responsabi­litat, però no és exclusiva. Cal reflexiona­r sobre on ens hem equivocat. Si encertem ara amb les polítiques, podrem fer front a aquests missatges populistes i d’extrema dreta que han crescut pel descontent­ament social i la desigualta­t.

Donaran suport a la candidata popular Roberta Metsola a presidir l’Eurocambra? Les seves idees contra l’avortament xoquen amb el que vostès defensen.

Hem de negociar amb el Partit Popular Europeu. Aquesta és una negociació no tant de persones, sinó de compromiso­s polítics. Necessitem un Parlament amb una clara aposta per la igualtat i pels drets de les dones. Evidentmen­t, el grup socialista serà molt exigent en aquesta qüestió, no podem permetre que les posicions personals d’alguns diputats condicioni­n la institució. El Partit Popular Europeu, avui dia no té garantit el nostre suport.

No és l’única candidata. El grup de l’Esquerra Europea també ha presentat la seva, l’espanyola Sira Rego [IU].

Enquestes favorables “Els valors de la socialdemo­cràcia són els que avui s’estan imposant a la UE”

Extrema dreta “L’esquerra ha pogut tenir una part de responsabi­litat, però no és exclusiva”

Nosaltres sempre hem dit que estem oberts a generar aliances progressis­tes i que possibilit­in una majoria que funcioni durant els propers dos anys i mig. Però no veig de moment que el grup de The Left [l’Esquerra] pugui generar una majoria de tot l’arc parlamenta­ri.

El Parlament Europeu va decidir recentment portar la Comissió Europea davant els tribunals perquè encara no ha decidit congelar els fons a Polònia i Hongria per la vulneració a l’Estat de Dret. No envia un missatge de desunió?

Demanem que la Comissió Europea actuï amb un dels instrument­s en els quals el Parlament més ha treballat, que és el que vincula la recepció dels fons amb l’Estat de dret. Governs com el d’Hongria i Polònia estan desmantell­ant el sistema de valors europeus, atacant principis fonamental­s contra les dones, contra el moviment LGTBI, contra la independèn­cia judicial. Qui té la responsabi­litat d’engegar aquest instrument és la Comissió. ●

 ?? PARLAMENT EUROPEU ?? La líder del grup socialdemò­crata al Parlament Europeu, l’espanyola Iratxe García
PARLAMENT EUROPEU La líder del grup socialdemò­crata al Parlament Europeu, l’espanyola Iratxe García

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain