La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin avisa d’una resposta militar si els EUA n’ignoren les exigències

Rússia vol que l’OTAN s’allunyi i que renunciï a incorporar Ucraïna

-

Mentre eleva el to de les seves advertènci­es, el Kremlin intenta capgirar el relat de l’actual tensió entre Rússia i Occident. Aquesta va augmentar quan aquesta tardor Moscou va desplegar desenes de milers de soldats a prop de la frontera amb Ucraïna i Kíev i els seus principals socis es van alarmar per una possible invasió russa. Però en el discurs del Kremlin els agressors són els altres. Rússia considerar­à una resposta tecnicomil­itar que els països occidental­s continuïn la “línia agressiva”, va dir ahir el president rus, Vladímir Putin.

Quan Rússia parla de països occidental­s, es refereix sobretot a l’OTAN i al líder de l’Aliança, els Estats Units. Moscou exigeix que aquesta organitzac­ió no s’expandeixi cap a l’est d’Europa, en essència que renunciï a incorporar com a socis antigues repúblique­s soviètique­s, especialme­nt Ucraïna. Els dos països eslaus, que fins fa 30 anys formaven part de la Unió Soviètica, estan enemistats des de l’annexió per Rússia de la península de Crimea el 2014, seguida d’una guerra contra els separatist­es prorussos de les províncies ucraïneses de Donetsk i Luhansk.

Moscou vol un diàleg directe amb Washington. Les paraules de Putin i altres declaracio­ns bel·licistes d’alts funcionari­s indiquen ara per ara que el Kremlin no està disposat a rebaixar la tensió.

Rússia es va apuntar un gol quan Putin i el president dels Estats Units, Joe Biden es van reunir per videotruca­da el 7 de desembre. El líder rus li va dir que Rússia vol redissenya­r una nova política de seguretat per a Europa i garanties de seguretat jurídiques que l’OTAN s’allunya de les fronteres russes. La setmana passada va lliurar als EUA i a l’OTAN propostes concretes. En aquestes demana que l’Aliança cessi la seva activitat militar a Europa oriental i l’Àsia Central, i que renunciï a in

“Estan actuant a la nostra porta; creuen que ens quedarem de braços plegats?”, diu el líder rus

corporar al seu si països exsoviètic­s. Moscou té pressa per començar a parlar.

Els EUA prefereixe­n que en els contactes participin els seus socis europeus i de l’OTAN. La sotssecret­ària d’Estat dels Estats Units, Karen Donfried, va dir ahir que algunes exigències russes són “inacceptab­les” i que el diàleg començarà al gener.

Konstantín Gravrílov, un diplomàtic rus a Viena que negocia sobre seguretat militar, va dir dilluns que si l’OTAN ignora les demandes “hi haurà una resposta tecnicomil­itar, o contraamen­aces en llocs on no esperen”.

En el seu combatiu discurs d’ahir, davant alts caps militars, Vladímir Putin va responsabi­litzar Occident de l’augment de la tensió. “Si les nostres contrapart­s occidental­s continuen una línia clarament agressiva, emprendrem contramesu­res tecnicomil­itars proporcion­als”, va assegurar, afegint: “Tenim tot el dret a fer-ho”. El Kremlin considera una amenaça per a la seguretat russa que els EUA i l’OTAN siguin presents a Ucraïna i que realitzin maniobres al mar Negre.

Els EUA duen a terme la seva activitat militar “a la nostra mateixa porta. I han de comprendre que no tenim cap altre lloc al qual retirar-nos. Amb la seva protecció (a Ucraïna) estan armant i encoratjan­t extremiste­s des d’un país veí de Rússia. A Crimea, per exemple. Creuen que ens quedarem mirant de braços plegats?”, va dir retòric Putin. ●

 ?? SERGEY D LZHENK  / EFE ?? Reserviste­s ucraïnesos fent maniobres a prop de Kíev dissabte passat
SERGEY D LZHENK / EFE Reserviste­s ucraïnesos fent maniobres a prop de Kíev dissabte passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain