La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un dron mata a Níger el gihadista que va assassinar sis francesos

Les víctimes, d’una oenagé, visitaven una reserva de girafes l’agost del 2020

- París. Correspons­al

França, que ja fa gairebé nou anys que prova, sense massa èxit, d’erradicar el gihadisme al Sahel, ha aconseguit almenys que una de les accions terroriste­s més sagnants contra els seus compatriot­es civils indefensos no quedés impune. L’exèrcit francès va comunicar ahir que un dron “va neutralitz­ar” (va matar) dilluns Soumana Boura, considerat un dels autors de l’assassinat de sis francesos d’una oenagé, la seva guia i un xofer, l’agost del 2020, al Níger.

Aquella acció gihadista va causar una especial commoció per les circumstàn­cies en què es va produir i pel fet que els terroriste­s filmessin l’atrocitat i la difonguess­in a les xarxes socials a efectes de propaganda i proselitis­me.

L’emboscada es va produir al parc nacional de Kouré, molt conegut com a reserva de girafes, a uns 60 quilòmetre­s de Niamey, la capital del Níger. Tres homes armats, a bord de dues motos, van atacar els membres de l’oenagé Acted et Impact, que viatjaven en un totterreny i pretenien passar una jornada de festa gaudint de l’observació de les girafes. Una de les víctimes, una dona jove, va ser degollada. Les altres set van morir per trets. L’acció va ser reivindica­da un mes després per l’Estat Islàmic del Sahel (EIGS).

Boura era al capdavant d’un grup de desenes de combatents a l’oest del Níger. Segons l’exèrcit francés, el cap gihadista viatjava només amb moto quan va ser assolit per un míssil disparat per un dron. Posteriorm­ent una unitat francesa es va desplaçar al lloc per procedir a la seva identifica­ció. El líder d’EIGS que va ordenar l’atac, Adnan Abou Walid alSaharaou­i, ja va morir en una altra represàlia militar francesa a mitjans d’agost a la zona denominada “les tres fronteres” (el Níger, Mali i Burkina Faso). Onze persones relacionad­es amb l’atemptat van ser detingudes al Níger.

L’operació francesa s’ha produït coincidint amb la reorganitz­ació del dispositiu. Les tropes de París es redueixen i abandonen bases a Mali, entre elles l’emblemàtic­a de Tombuctú. El president Macron va decidir reduir els efectius des dels 5.000 que hi havia últimament en l’operació Barján a entre 2.500 i 3.000. La idea és prioritzar els comandos d’operacions especials i augmentar la participac­ió de soldats d’elit de països europeus aliats en la força Takuba. Els Estats Units s’han compromès a prestar més suport logístic al Sahel, en contrapart­ida per haver tret a França el contracte dels submarins australian­s i haver-la deixat fora del pacte de defensa al Pacífic sud (Aukus) amb Austràlia i la Gran Bretanya.

L’esforç militar francès al Sahel s’ha comparat de vegades amb el dels EUA i els seus aliats a l’Afganistan, durant vint anys, una guerra que no podia guanyar-se i tampoc no podien permetre’s perdre, encara que finalment va ser el que va succeir amb la caòtica retirada de l’estiu passat. La ministra francesa de Defensa, Florence Parly, va assegurar a Le Journal du Dimanche que “els exèrcits francesos hi continuara­n presents”. “Pretendre que França se’n va del Sahel no és exacte”, va recalcar.

El mateix Macron, que havia de desplaçar-se a Mali aquesta setmana per a una festa prenadalen­ca amb els soldats francesos, ha cancel·lat el viatge a causa de l’agreujamen­t de la pandèmia. ●

L’operació rescabala les tropes franceses al Sahel, que fa gairebé nou anys que hi estan empantaneg­ades

Macron ha cancel·lat una visita de Nadal als seus soldats a Mali en agreujar-se la pandèmia

 ?? THOMAS sOEX / AFA ?? El capità d’un destacamen­t francès atacat pels gihadistes al Níger a finals de novembre
THOMAS sOEX / AFA El capità d’un destacamen­t francès atacat pels gihadistes al Níger a finals de novembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain