La Vanguardia (Català-1ª edició)

Calatrava ensopega a Venècia

La ciutat substituir­à els esglaons del pont de la Constituci­ó per evitar caigudes

- Roma. Sorrespons­al

El pont de la Constituci­ó, dissenyat per Santiago Calatrava per a Venècia, es va inaugurar el 2008 després de molts retards. Era l’esperada quarta passarel·la sobre el Gran Canal de Venècia per unir l’estació ferroviàri­a de Santa Llúcia amb Piazzale Roma, un lloc privilegia­t, cridat a ser un símbol de la ciutat dels canals, que contemplen tots els visitants que arriben per terra. L’estructura, de 94 metres de llarg, era bellíssima: construïda amb vidre, recordava l’ala d’una au, i els venecians estaven encantats de tenir una obra moderna d’un arquitecte de fama mundial la transparèn­cia de la qual s’adaptava perfectame­nt a l’entorn de la Serenissim­a. El filòsof Massimo Cacciari, llavors alcalde de Venècia, ho va definir com “una obra d’art”.

Però l’idil·li va ser molt breu. Ràpidament els venecians –i els turistes– es van adonar que un pont de vidre potser no era la solució més adequada per a una ciutat envoltada d’aigua, que s’enfronta a la pujada de les marees i amb precipitac­ions constants. Des del principi les ensopegade­s van estar a l’ordre del dia, especialme­nt durant l’hivern, quan la pluja i la humitat converteix­en els esglaons de vidre en una pista de patinatge. Un altre motiu per als accidents dels vianants és que alguns esglaons són més llargs que d’altres. En aquests casos, entre esglaó i esglaó hi ha una juntura horitzonta­l que pot induir a creure que hi ha un altre esglaó. Hi ha qui ha acabat a l’hospital, i com és lògic, molts han demandat a l’Ajuntament, que segons el Corriere della Sera s’ha vist obligat a pagar indemnitza­cions de fins a 60.000 euros per les aparatoses caigudes.

Per això, fart de les demandes, l’Ajuntament de Venècia, liderat pel dretà Luigi Brugnaro, ha decidit eliminar els perillosos esglaons de cristall i substituir-los per traquita, un tipus de pedra, pressupost­ant 500.000 euros per a la intervenci­ó. “És un problema que des del principi ha acompanyat el pont de Calatrava, perquè tenim humitat, tenim aigua i condicions climàtique­s que afavoreixe­n les relliscade­s. Cada any, a l’hivern, hem hagut d’intervenir regularmen­t per estudiar solucions que redueixin el risc de caigudes”, explica a aquest diari l’assessora de l’Ajuntament per a Obres Públiques, Francesca Zaccariott­o.

Van començar col·locant tires antirellis­cades, però, a causa dels milions de turistes que acollia Venècia cada any –abans de la pandèmia–, al cap de deu dies tocava reparar-les. Tampoc no hi ajudava la sal, que no feia res contra el vidre. Així que fa dos anys van decidir intervenir substituin­t el vidre d’algunes plaques del pont per aquesta pedra. “Hem vist que ha funcionat i han evitat les caigudes a les plataforme­s, així que volem fer el mateix amb tots els esglaons”, diu l’assessora municipal.

Això sí, no serà una intervenci­ó immediata. Primer necessiten una autoritzac­ió paisatgíst­ica de la Superinten­dència, que depèn del Ministeri de Cultura, i també de Calatrava, que com a dissenyado­r ha d’aprovar que es transformi la seva obra, ja que el vidre és l’element més caracterís­tic del viaducte. “Hi ha gent que s’ha fet molt mal caient i per això penso que ha de prevaler la responsabi­litat de l’administra­ció”, opina Zaccariott­o. Els 500.000 euros també aniran destinats a un estudi de l’estructura per comprovar si podrà aguantar el pes de la pedra.

No és l’única polèmica que persegueix el pont de la Constituci­ó. El 2019, el Tribunal de Comptes de Venècia va condemnar Calatrava a pagar gairebé 78.000 euros per “perjudicis fiscals” a l’augmentar els costos de la construcci­ó. Amb ell, també va ser multat amb gairebé 11.000 euros l’enginyer Salvatore Vento. El Tribunal considera que es va produir una “macroscòpi­ca negligènci­a” a l’estimar els costos, ja que al principi pujaven a uns 7 milions i van ser 11,6 milions, una cosa “encara més greu” al ser assignada l’obra a un “estimat profession­al de fama

L’arquitecte ja va ser multat per una sèrie d’errors que van encarir la construcci­ó del polèmic viaducte

mundial i d’elevadíssi­ma competènci­a, amb una llarga i provada experiènci­a en la construcci­ó de ponts”. Un altre error era la falta d’accessibil­itat per a les persones en cadira de rodes. L’Ajuntament va encarregar més tard un elevador amb forma d’ou, símbol del malbaratam­ent de fons públics: va costar 1,2 milions d’euros, però no va arribar a funcionar mai i va haver de ser retirat l’any passat.

 ?? VIEW PISTURES / GETTY ??
VIEW PISTURES / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain