La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC tempteja el PSC per reconstrui­r el consens sobre la llengua a l’escola

Els socialiste­s veuen marge per dialogar després d’un primer contacte amb el Govern

-

El Govern pot comptar amb el PSC per provar de restablir el consens entorn de la llengua a Catalunya. De fet, el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, i el líder de l’oposició, Salvador Illa, es van allargar la mà en aquesta matèria, durant l’última sessió de control al Parlament, i aquesta mostra de sintonia ha afavorit algun contacte incipient amb la finalitat d’“actualitza­r”, segons els socialiste­s, o “blindar”, en paraules del conseller d’Educació, el model d’immersió lingüístic­a.

S’ha obert el diàleg, que ja és més del que hi havia en els anys del procés. El conseller del ram, el republicà Josep González Cambray, es va reunir divendres amb els grups parlamenta­ris que estan a favor de la immersió, també amb la responsabl­e d’educació del PSC, Esther Niubó.

Al partit d’Illa creuen que “hi ha marge” per dialogar malgrat les sentències que obliguen a implementa­r un 25% de castellà a les aules de Catalunya, i al Govern, encara que el PSC en doni “una de freda i una de calenta”, volen que “no salti del consens”.

Cambray va exposar a Niubó els plans del Govern: una “ofensiva legislativ­a” per blindar la immersió i un pla de reforç de la inspecció i del nombre de professors que garanteixi que es compleixen els projectes lingüístic­s. El desplegame­nt normatiu que es pugui aprovar, que algunes veus vinculen a un decret del Govern, podria tirar endavant amb la CUP i comuns, però a l’Executiu d’Aragonès volen que “els espais polítics que van participar en la immersió” ho facin altre cop, perquè “és un consens de país”.

Les mesures del Govern han “sorprès” els socialiste­s i les posen en dubte: “Semblen improvisad­es”, la fiscalitza­ció dels centres “no és la via” i, si realment es vol un consens, “s’haurien d’haver compartit abans”, denuncien.

Però “el tema” és complir la sentència i aconseguir “la pau social”, i per a això els socialiste­s volen que el Govern convoqui tots els partits, també els que estan en contra de la immersió. “Si se’n desmarquen serà cosa seva”, expliquen, però “ja no hi ha lloc per a fronts a Catalunya”.

El PSC comparteix amb el Govern que el català continuï sent vehicular a les escoles, però reclamen adaptar el model a la realitat sociolingü­ística de cada territori. “No és la mateixa a Prats de Lluçanès que en un barri de Badalona”, al·leguen. A més a més, el partit d’Illa no està d’acord amb la política de quotes que estableix la sentència, però empara la necessitat de complirla i no incórrer en una “desobedièn­cia”.

L’acord no serà fàcil, però hi ha motivacion­s estratègiq­ues que l’estimulen. ERC vol donar vida al seu pla d’eixamplar la base independen­tista allà on el PSC és fort, i els socialiste­s busquen desdibuixa­r els blocs que han dividit Catalunya l’últim decenni. ●

 ?? MARIA ASMARAT / ACN ?? El líder del PSC, Salvador Illa, observa el president, Pere Aragonès, en un ple del Parlament
MARIA ASMARAT / ACN El líder del PSC, Salvador Illa, observa el president, Pere Aragonès, en un ple del Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain