La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez intenta salvar la recuperaci­ó sense estat d’alarma ni toc de queda

L’Executiu recepta “assossec i prudència” davant la nova conferènci­a de presidents

- MAVIiV

Malgrat l’explosió òmicron que avui reuneix d’urgència Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics, a la Moncloa asseguren que no es plantegen tornar a impulsar mesures tan dràstiques com l’estat d’alarma o els tocs de queda que es van imposar per la irrupció de la pandèmia a Espanya, fa ja 20 mesos. “No estem en això”, adverteixe­n. “És lògic”, coincideix­en en alguns territoris on la incidència dels contagis en aquesta sisena onada del virus és més petita, malgrat que el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, va reclamar ahir màxima contundènc­ia.

Sánchez va prometre que aquest seria “el Nadal de la recuperaci­ó”, però els nous rècords de contagis amenacen de truncar o almenys entorpir les seves previsions. El Govern central mira de preservar així una recuperaci­ó econòmica “potent”, que assegura que ja està en marxa, i no preveu, almenys ara com ara, tornar a escenaris de restriccio­ns i confinamen­ts durs. La portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, va evitar ahir traslladar un missatge alarmista davant la situació i va receptar “assossec i prudència”, també en les expression­s que fan servir els mandataris públics, després que el president Pere Aragonès advertís d’una situació “crítica” pel dràstic increment dels contagis.

“El Govern central té una posició”, adverteixe­n a la Moncloa. Però asseguren que el primer que cal fer és escoltar les propostes que expressin els presidents autonòmics aquesta tarda a la cita telemàtica que se celebrarà des del Senat, per “intensific­ar les mesures” que ajudin a frenar aquesta sisena onada, dominada per la variant òmicron del virus. Per això, la ministra portaveu no va voler concretar les propostes que avui pugui plantejar Sánchez a la conferènci­a de presidents, com ara restriccio­ns en l’hostaleria i esdevenime­nts multitudin­aris, reducció d’aforaments als locals, limitacion­s en el lleure nocturn o l’obligació de l’ús de la mascareta en exteriors. Isabel Rodríguez va tornar a fer una crida a la “prudència” per no especifica­r les iniciative­s que es puguin estudiar en una cita amb els líders autonòmics, que el Govern espanyol vol que serveixi per fer “una posada en comú” de l’anàlisi de la situació. I va advertir que “és molt important no especular ni generar falses expectativ­es” sobre les mesures a adoptar. Va subratllar, en tot cas, que és important avaluar “les repercussi­ons econòmique­s que pugui tenir cada una d’aquestes mesures”.

Però a la Moncloa adverteixe­n que “no podem mirar la pandèmia com la miràvem abans”. I la portaveu del Govern central va subratllar que malgrat l’evidència que la incidència acumulada del virus experiment­a un gran increment, ara “som en un moment diferent”. “Avui estem més preparats, tenim més instrument­s i sobretot més experiènci­a”, va assegurar, després de gairebé dos anys de batalla contra la pandèmia.

“El que ha funcionat més bé al nostre país, a diferència d’altres països, ha estat la vacunació i la prevenció. Per tant, aquest continua sent el full de ruta de l’Executiu”, va afirmar el president. I a la Moncloa afegeixen que “la cooperació i la cogovernan­ça amb les autonomies s’ha

El Govern central insta a avaluar “les repercussi­ons econòmique­s” de les mesures a adoptar

demostrat que és el més eficaç”.

És la filosofia que vol tornar a plasmar Sánchez avui a la conferènci­a de presidents, malgrat que cada mandatari autonòmic esgrimeix mesures diferents en funció de l’impacte –molt diferent– d’aquesta sisena onada del virus als seus territoris. La portaveu del Govern central va instar a buscar “un mínim denominado­r comú” per adoptar “decisions compartide­s”, si bé va insistir que l’Estat autonòmic determina “competènci­es molt delegades en matèria sanitària” a les comunitats. “Al Govern central sempre se li dona suport en les decisions col·legiades i compartide­s”, va al·legar.

Tot i això, des d’alguns territoris i des dels partits de l’oposició van tornar a ploure les crítiques sobre l’Executiu per la tardança o la improvisac­ió de la convocatòr­ia. I singularme­nt per part del Partit Popular, que va acusar Sánchez d’“incapacita­t i inacció”, a més de denunciar que l’Executiu s’escuda en les comunitats autònomes per no prendre mesures, tot just 48 hores abans de Nadal. “No hem arribat tard perquè no hi hem deixat de ser mai”, va defensar la ministra portaveu. ■

 ?? Barc Blon ?? Pedro Sánchez arribant a la sessió de control del Senat
Barc Blon Pedro Sánchez arribant a la sessió de control del Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain