La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moreno s’aïlla de l’estratègia del PP i descarta convocar eleccions aviat

Ciutadans garanteix la lleialtat a Andalusia i l’Ajuntament de Madrid

-

L’endemà que el president de Castella i Lleó, el popular Alfonso Fernández Mañueco, decapités els seus socis de Ciutadans al govern i decidís convocar eleccions per al 13 de febrer, a Andalusia, una altra de les regions on el PP i Cs comparteix­en govern, el president Moreno Bonilla va descartar seguir la mateixa estratègia. Al contrari: la idea és aguantar la legislatur­a, mentre es pugui. El president de la Junta assegura que no ha rebut “pressions ni ingerèncie­s” de la direcció del Partit Popular.

Tampoc a Madrid, on populars i liberals comparteix­en el govern de la capital, hi havia indicis de deslleialt­at dels uns o els altres, malgrat les dificultat­s que passa l’alcalde José Luis Martínez Almeida per aprovar els pressupost­os.

És més, fins i tot a la mateixa Castella i Lleó Ciutadans i PP mantenien intactes les bones relacions allà on no es van trencar ahir. Per exemple a les diputacion­s, a Valladolid i Sòria, sense anar més lluny, continuen governant junts. Ni més ni menys.

Així doncs, el diari oficial de la comunitat castellana anunciava ahir la convocatòr­ia per elegir 81 procurador­s. La campanya començarà –si el cerç o el coronaviru­s no ho impedeixen– el dia 28 de gener. Ahir la regió sumava 2.497 contagis més, la tercera dada més alta de tota la pandèmia. Per haver pogut elegir, no sembla el millor moment per a una campanya electoral.

Fernández Mañueco va reunir ahir el seu nou govern després de les destitucio­ns del dia anterior i va mantenir la idea sobre la sospita que una traïció dels membres de Ciutadans al seu govern l’havien obligat a prendre una mesura tan dràstica com liquidar els seus socis i avançar les eleccions.

Contra el relat de Mañueco, el fins abans-d’ahir portaveu i home fort de Ciutadans, Francisco Igea, va fer públics uns missatges intercanvi­ats amb el conseller econòmic de Mañueco que desmentiri­en una eventual conspiraci­ó. També Inés Arrimadas va explicar ahir que el mateix diumenge havia parlat amb Mañueco i no li va donar a entendre que unes hores després retallaria la legislatur­a de cop i volta. Begoña Villacís, la líder de Ciutadans a Madrid, va ser la més explícita: l’estratègia de Mañueco li sembla “putrefacta”.

Al contrari del que ahir va sostenir el vicesecret­ari de comunicaci­ó del PP, Pablo Montesinos, que va considerar que la paraula d’Inés Arrimadas, això és, de Ciutadans, “no val absolutame­nt per a res”. Montesinos es va mantenir en la convicció que Ciutadans és un partit d’una “deslleialt­at manifesta”. “És una realitat incontesta­ble: Cs estava negociant amb el PSOE a Castella i Lleó”.

Tampoc Arrimadas es va quedar curta i va assegurar que Ciutadans es va equivocar quan “va regalar” algunes presidènci­es regionals al Partit Popular. Tot i això, va puntualitz­ar que “no tots s’estan comportant igual al PP”. Moreno Bonilla a Andalu

La campanya serà dura: Castella i Lleó va assolir ahir el tercer registre de contagis de tota la pandèmia

sia marca la diferència, ara per ara.

Així doncs, cada grup comença a preparar les seves estratègie­s i els seus candidats. Ahir el PP semblava que ja marcava el rumb de la seva campanya quan Pablo Montesinos assegurava que “estem absolutame­nt convençuts que Castella i Lleó apostaran per la llibertat davant el sanchisme”. En una línia semblant Mañueco, que sobre l’estratègia del seu govern davant l’increment de casos de covid va assegurar que descartava el toc de queda i la limitació de moviments perquè “els ciutadans continuïn sent amos de les seves vides”. Tot amb un lleuger perfum de l’exitosa campanya d’Ayuso a la comunitat de Madrid.

Mentrestan­t, els impulsors de les candidatur­es de l’Espanya buidada a la regió reconeixie­n que l’avançament electoral els ha agafat despreving­uts i amb tot per fer. L’objectiu del PP no era només Ciutadans. ■

 ?? JUNTA DE ANDALUCÍA / EP ?? Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia, divendres
JUNTA DE ANDALUCÍA / EP Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia, divendres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain