La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vox sosté Ayuso, mentre que deixa Almeida a l’estacada

Els ultranacio­nalistes rebutgen el pressupost de l’alcalde de Madrid

-

El conflicte intern que es viu a la seu de Génova ha partit en dos el PP de Madrid, on, des de fa mesos, ja no plou a gust de tothom. I mentre que Isabel Díaz Ayuso somriu amb la imminent aprovació dels seus pressupost­os regionals, José Luis Martínez Almeida arrufava el nas i negociava ahir a la desesperad­a amb el grup mixt per salvar els comptes cridats a ser els de la “recuperaci­ó de la capital”. Tot això sota l’atenta mirada de Vox, els dirigents madrilenys de la qual han decidit donar suport a la presidenta regional i deixar plantat l’alcalde. La seva carrera meteòrica al PP està travessant el primer episodi de turbulènci­es.

D’aquesta manera, el 2022 començarà a Madrid al revés que el 2021. Amb Ayuso aprovant els seus primers comptes regionals després d’ampliar en dues ocasions els heretats de Cristina Cifuentes, i amb Almeida abocat a prorrogar els seus després de veure com s’ha dinamitat l’aliança teixida pel govern de coalició (PP-Cs) amb els ultranacio­nalistes per desallotja­r Manuela Carmena del Consistori.

Precisamen­t l’ombra de l’exalcaldes­sa és l’argument brandat per Vox per canviar el pas a l’Ajuntament. L’extrema dreta ara està centrada a desgastar el PP nacional amb l’Ajuntament com a camp de batalla, on acusen Almeida d’“apuntalar les polítiques d’esquerra a la capital per haver votat amb Recupera Madrid [el grup mixt format pels quatre regidors carmeniste­s escindits de Més Madrid] fins a 25 vegades”. Incloent-hi la nova ordenança de mobilitat i la reformulac­ió descafeïna­da de Madrid Central com a Madrid 360, després de les quals el portaveu ultranacio­nalista, Javier Ortega Smith, va rebatejar irònicamen­t l’alcalde com a “Carmeida”.

Després de donar per trencades les relacions, incloent-hi el correspone­nt intercanvi de retrets que l’alcalde va qualificar de “fatxenderi­a política”, Almeida va iniciar divendres una negociació exprés amb Recupera Madrid, que ahir al migdia va esgotar el termini inicial sense fumata blanca. Però davant l’horitzó d’afrontar “l’any de la recuperaci­ó social i econòmica” amb uns comptes obsolets, l’alcalde va decidir cancel·lar la seva agenda per ampliar el termini de negociació.

Al tancament d’aquesta edició, fonts de la negociació donaven a entendre que l’equip de Govern estava obert a assumir un 90% de les contrapart­ides fetes per Recupera Madrid, però encara estudiava l’última proposta, el punt de fricció més gran, que és la rebaixa de l’IBI. La coalició PP-Cs advoca per fer-ne una baixada lineal, mentre que els regidors carmeniste­s exigeixen abaixar-lo a la majoria i apujar-lo a uns quants”.

Els quatre regidors escindits de Més Madrid, a més a més, proposen tractar de manera independen­t les ordenances fiscals –que han d’entrar en vigor l’1 de gener– i el projecte de pressupost­os. Per aquest motiu, no descarten que els comptes es prorroguin, per poder “continuar millorant-los” via esmenes.

Mentrestan­t, a tot just cinc quilòmetre­s de la plaça de Cibeles, Vox garantia ahir a Isabel Díaz Ayuso els suports necessaris per la presidenta regional per tirar endavant els seus pressupost­os regionals. Malgrat el desacord en matèria de drets LGTBI, que el PP ha rebutjat derogar, els ultranacio­nalistes han decidit premiar la presidenta regional pel seu decidit distanciam­ent de les polítiques d’esquerra en haver rebutjat a tota hora ajudar-se de Més Madrid, PSOE o Unides Podem per a les successive­s tramitacio­ns parlamentà­ries. ●

La presidenta de la Comunitat aprovarà aquest migdia els comptes amb el suport dels ultranacio­nalistes

 ?? ALEJANDRO MARTÍNEZ VÉLEZ / EP ?? L’alcalde de Madrid, José Luís Martínez Almeida
ALEJANDRO MARTÍNEZ VÉLEZ / EP L’alcalde de Madrid, José Luís Martínez Almeida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain