La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estela fulmina el cap dels Mossos que liderava les causes contra Buch i Borràs

-

La primera decisió que van prendre ahir els tres nous responsabl­es dels Mossos d’Esquadra, el comissari en cap Josep Maria Estela, el comissari Eduard Sallent i la intendenta Rosa Bosch, ha estat destituir de manera fulminant i sense nova destinació l’intendent Toni Rodríguez. No és una destitució qualsevol. Fins aquest dimarts liderava, des de la comissaria general d’investigac­ió criminal (CGIC), les investigac­ions judicials més sensibles, entre les quals les vinculades amb la corrupció política, com ara les que estan relacionad­es amb l’exconselle­r d’Interior Miquel Buch o la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

La CGIC, i especialme­nt la divisió d’investigac­ió criminal que ell havia liderat abans de rellevar el comissari Rafael Comes, apartat temporalme­nt per una qüestió personal, van abordar investigac­ions de corrupció especialme­nt delicades.

Rodríguez va posar al capdavant de la unitat anticorrup­ció un subinspect­or de la seva confiança, Juan Manuel Lazo. L’intendent com a instructor i Lazo com a secretari van signar la investigac­ió contra Buch a mitjans del 2020, acusat de contractac­ió il·legal d’un mosso que havia actuat com a escorta de Carles Puigdemont fora d’Espanya. Llavors Rodríguez era el cap de la DIC, Buch conseller i Eduard Sallent cap dels Mossos. Les pressions polítiques contra els dos investigad­ors van ser de tal magnitud que el subinspect­or Lazo es va reunir amb el magistrat de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Carlos Ramos, per demanar-li “empara judicial” davant les pressions que “de debò posaven en perill la investigac­ió”, segons han confirmat a La Vanguardia diverses fonts. El magistrat va concedir l’empara als dos policies de qui en aquells moments es difonia que serien destituïts pel cap dels Mossos, una campanya orquestrad­a de “desprestig­i” que va tenir com a resposta el blindatge judicial.

El subinspect­or Lazo va presentar ahir la dimissió acompanyad­a d’una carta en què mostra “lleialtat” i suport a l’intendent.

No són poques les fonts que asseguren que la veritable raó de la destitució del major Josep Lluís Trapero al capdavant dels Mossos era la intenció d’ERC i Interior de controlar la unitat anticorrup­ció, una àrea que Lazo, per sobre Rodríguez i per dalt Trapero, havia vetat a les ingerèncie­s i pressions polítiques. Entre altres coses perquè en aquests moments la unitat té obertes, judicialit­zades i secretes causes per corrupció que afecten totes les administra­cions i la majoria de formacions polítiques de tots els signes i ideologies. Dues de les investigac­ions les du a terme la Guàrdia Civil i les dirigeixen dos fiscals contra la corrupció i la criminalit­at organitzad­a.

A les darreres reunions amb Trapero, aquest va advertir els seus comissaris que havien “de protegir els investigad­ors”. Alguns no van entendre la insistènci­a d’un missatge que ara interprete­n com que Trapero “ja sabia què perillava i què buscaven”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain