La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge prohibeix sortir d’Espanya a Antza, investigat pel crim d’Ordóñez

L’històric dirigent d’ETA va ser aplaudit per l’esquerra abertzale quan va arribar als jutjats

-

El jutge de l’Audiència Nacional Alejandro Abascal sembla que està decidit a aclarir el crim del 1995 del tinent d’alcalde del Partit Popular a Sant Sebastià Gregorio Ordóñez després de la querella interposad­a per Dignitat i Justícia. Ahir va portar davant seu l’històric dirigent etarra Mikel Albisu, àlies Antza, que va ser rebut al Palau de Justícia donostiarr­a –ja que va declarar per videoconfe­rència– entre aplaudimen­ts de l’esquerra abertzale.

Antza, segons fonts jurídiques presents a l’interrogat­ori, va declinar contestar a cap pregunta atesa la seva qualitat d’investigat. El que sí que va fer va ser llegir en seu judicial un comunicat en castellà amb què es va desvincula­r “completame­nt” de l’assassinat d’Ordóñez i va recordar que ja va ser condemnat a França a 20 anys de presó per un delicte d’associació de malfactors.

En aquest breu comunicat també, l’exlíder de la banda terrorista va denunciar “la manipulaci­ó” de proves “obtingudes per tortura a presos bascos” que l’han portat a asseure’s davant el jutge de l’Audiència Nacional. D’aquesta manera, es va voler referir a part de les diligèncie­s, que inclouen informes d’intel·ligència elaborats per la Guàrdia Civil, que es basen en declaracio­ns de presos d’ETA.

Després de la seva declaració es va celebrar una vista per decidir sobre les mesures cautelars. Malgrat que la Fiscalia només va reclamar la designació d’un domicili perquè sigui localitzab­le, el jutge va decretar el que demanava l’acusació exercida per associacio­ns de víctimes: la prohibició de sortir del territori nacional sense autoritzac­ió del jutjat, la retirada del passaport i la designació de domicili a Espanya, així com un telèfon de contacte permanent on pugui ser notificat i citat.

A la interlocut­òria, a què ha tingut accés La Vanguardia, l’instructor accepta “com a fia

L’imputat denuncia que la Guàrdia Civil ha manipulat proves per portar-lo a l’Audiència Nacional

bles i versemblan­ts indiciària­ment tots els elements relacionat­s”, entre altres qüestions, amb “la funció decisiva i necessària del màxim òrgan de decisió” d’ETA per cometre un atemptat i “el rellevant paper exercit” per Antza al comitè executiu de la banda, “en relació amb les ordres” per assassinar a Ordoñez, “recopilats fonamental­ment en la documentac­ió” confiscada a membres d’ETA.

I, atesa l’“extraordin­ària gravetat del delicte que se li imputa” i les penes a què podria enfrontar-se, el jutge no veu irracional que pogués eludir l’acció de la justícia, raó per la qual ha adoptat aquestes mesures cautelars. El magistrat conclou a la interlocut­òria que l’incomplime­nt d’aquestes mesures podria suposar la revocació de la situació de llibertat i l’adopció de la mesura de presó provisiona­l. ●

 ?? IeseiE / EP ?? Mikel Albisu arribant ahir al Palau de Justícia de Sant Sebastià
IeseiE / EP Mikel Albisu arribant ahir al Palau de Justícia de Sant Sebastià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain