La Vanguardia (Català-1ª edició)

Boris Johnson en hores baixes

-

Corren mals temps per a Boris Johnson. El primer ministre britànic, que al cap de poc d’assolir el lideratge del Partit Conservado­r va aconseguir a les eleccions generals, fa tot just un any i mig, un triomf aclaparado­r per als tories (amb el 43,6% dels vots), ha patit en dates recents dos greus contratemp­s polítics que n’erosionen el lideratge. El primer va tenir lloc dimarts de la setmana passada, quan es va produir la rebel·lió d’un centenar de diputats conservado­rs (contraris a la imposició del passaport covid al Regne Unit), sense precedents en aquestes files des que Johnson és primer ministre: un cop dur per al seu lideratge. El segon contratemp­s va arribar divendres, quan els conservado­rs van perdre estrepitos­ament, en mans dels liberals, l’escó per North Shropshire, que havia estat en mans del partit de Johnson des de feia 187 anys, en l’etapa previctori­ana.

Les desgràcies no venen mai soles. A aquestes dues se n’hi afegeixen d’altres. Per descomptat, la pandèmia de la covid, que torna a expandir-se desenfrena­da pel Regne Unit i aguditza diàriament la lluita entre els conservado­rs “llibertari­s”, enemics de més restriccio­ns que redueixin les llibertats personals, i els sectors més prudents, atents a les indicacion­s dels especialis­tes sanitaris, que defensen les esmentades restriccio­ns. Vet aquí un altre factor de desunió que es projecta sobre el Partit Conservado­r. Però n’hi ha més. L’any següent a l’entrada en vigor del Brexit, gràcies al qual la Gran Bretanya s’ha separat de la Unió Europea, el trànsit de migrants sense documentac­ió per les aigües del canal de la Mànega s’ha multiplica­t per tres respecte a l’exercici anterior. La qual cosa ha incrementa­t la pressió social sobre el Govern també per aquest flanc, sense que les temptative­s de picabarall­a amb França, país amb el qual el Regne Unit ha intercanvi­at retrets a propòsit d’aquest assumpte, hagin resultat un atenuant creïble, tret dels més nacionalis­tes. I no acaben aquí els maldecaps de Boris Johnson: en ben poc l’ha ajudat la sortida del Govern de David Frost, que ha abandonat el seu ministeri encarregat de la gestió del Brexit, incòmode amb l’erràtica política sanitària del premier, a més de les pujades d’impostos, l’increment del deute public i el que ell considerav­a excessives concession­s a Brussel·les. Com a cirereta d’aquest pastís indigest, recentment també s’han divulgat fotos del primer ministre bevent vi al costat de setze persones més al jardí de Downing Street, la primavera de l’any passat, quan les restriccio­ns per al comú dels britànics prohibien fer reunions d’aquestes caracterís­tiques.

Desobeït per bona part dels seus diputats, abandonat per una de les circumscri­pcions conservado­res fins ara més lleials, afrontant la cara menys amable del Brexit (la que els brexiters no han volgut veure fins ara), privat d’algun dels seus principals col·laboradors i convertit, a ulls de l’electorat, en algú que eludeix les restriccio­ns que prescriu a la resta de la població, Boris Johnson travessa ara mateix hores baixes.

No està escrit que hagi de veure en perill el seu càrrec immediatam­ent. Ni que el seu lideratge conservado­r estigui en l’aire (tot i que han començat a bufar al seu partit vents de fronda). Però potser la segona part del mandat se li farà tan dificultos­a com l’ascensió per un pendent escarpat. Podria ajudar-lo a coronar el cim sense danys més importants una actitud menys individual­ista, la recerca de més consensos entre els seus i, per descomptat, una política menys impulsiva i erràtica, en la qual no faltin les mostres d’un lideratge digne d’aquest nom, que fins ara no s’han manifestat pas gaire. ●

El premier britànic ha patit contratemp­s polítics que li dificulten la resta del mandat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain