La Vanguardia (Català-1ª edició)

No et toca res

- Núria Escur

Hi ha cert plaer a saber que avui no et tocarà la loteria. Res de l’esperada i sacrosanta loteria nacional. Sobretot quan un estudi de la UOC assegura que el 70% dels guanyadors d’algun sorteig de loteria acaben arruïnats en cinc anys.

Els estranys rituals que envolten aquesta jornada han anat desapareix­ent. Abans, la gent muntava una veritable gimcana per la casa amb la intenció d’amagar els bitllets comprats, no fos cas que entrés la colla del barri i ens robés els desitjos hipotecats en aquell petit rectangle.

Es buscaven llocs recòndits: sota el matalàs, als dalts de l’armari, dins de la sopera o a la capsa metàl·lica de Cola Cao, fins i tot criogenitz­ats a la nevera. O ficats en bosses amagades amb tant d’afany que, el dia que urgeix, ja has oblidat on les vas desar. Alguns els van recuperar destruïts a la butxaca del texà, prèvia centrifuga­ció a la rentadora.

A casa dels meus pares els bitllets de loteria (i intueixo

El 70% dels guanyadors d’un sorteig acaben arruïnats en 5 anys

que alguns dels altres) es guardaven en un sobret lligat a un fil de brodar, darrere del radiador. No vaig entendre mai com sobrevivie­n a aquell infern de calor. El més kafkià era un veí que comprava diversos dècims (cada un acabat en un número diferent, del 0 al 9) assegurant­se, almenys, la devolució.

Els diners sempre donen problemes, que l’hi diguin a Arantxa Sánchez Vicario, a qui ara demanen quatre anys de presó per assumpte crematísti­c. Ningú no vol efectes col·laterals d’herències enverinade­s, vendes difícils, lloguers no cobrats, hipoteques eternes i deures amb Hisenda.

Així que, si avui la participac­ió que ens va donar la Carme té èxit, brindarem amb cava i morrió posat. I si no l’encertem, ens quedarem tan tranquils somiant amb la pròxima. No t’ha tocat, no passa res!, no hiperventi­lis, que t’has deslliurat d’un problema gros.

I a qui us hagi tocat un pessic, felicitats, que al final només és enveja. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain