La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què li passa a la dreta?

- Norbert Bilbeny

Ben aviat farà un any de l’assalt al Capitoli pels partidaris de Donald Trump. Va ser un acte il·legal, violent i vergonyós. Va fer que el mateix fill de Trump s’adrecés així a Mark Meadows, cap del despatx presidenci­al: “El meu pare ha de condemnar aquesta m... ara mateix. Ell ha de liderar ara. Ha anat massa lluny i se li ha escapat de les mans”.

És significat­iva la frase “escapar-se-li alguna cosa a algú de les mans”. Sembla que és el que a tot arreu li passa a la dreta des que Trump va accedir al poder. Fixin-se en els que el defensen a ell, o a Boris Johnson, i descobrira­n quin tipus d’elector fa possible que personatge­s com aquests, autoritari­s i delirants, mancats de maduresa i de decòrum, manin o vulguin manar avui al món. Comparats amb ells, líders anteriors, com Reagan, Thatcher i Kohl, resulten d’una autoritat i un estil avui irrepetibl­es.

Què li passa a la dreta a Espanya? Els seus caps fan revaloritz­ar, en contrast, Fraga, Suárez, Calvo-Sotelo, el primer Aznar i fins i tot Rajoy mateix. L’assalt del Capitoli, i el que representa d’imposició desesperad­a de l’executiu sobre el legislatiu, és un avançament d’allò a què pot conduir una dreta avui radicalitz­ada. Hi ha alguna cosa pitjor que faltar a l’Estat de dret i és obstruir la separació entre els poders legislatiu, judicial i executiu. El batibull de la dreta vol que sigui aquest últim el que s’imposi sobre la resta.

La dreta moderna a Espanya havia defensat el liberalism­e i l’humanisme cristià. Però no se sap què defensa ara. Pels seus actes i declaracio­ns es mostra més aviat il·liberal i poc cristiana. Que potser vol destruir el seu llegat? El seu tacticisme i vociferaci­ó fan sospitar que allò en què diu creure tant li fa no creure-ho: Déu, la Corona, la Constituci­ó, Espanya...

És patriòtica una dreta que no dona exemple ni infon confiança en temps de tants problemes per a tanta gent? La dreta ja no és reformista, ni conservado­ra. S’està tornant reaccionàr­ia i nihilista. Mostra debilitat per arribar al poder i mantenir-s’hi. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain