La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arribaran temps millors

- Lluís Foix

Ningú de la meva generació no celebraria la tornada a l’estil de vida de la nostra infantesa. Van ser anys durs en una Europa devastada per la Segona Guerra Mundial i en una Espanya autàrquica, dictatoria­l, mísera i amb les ferides obertes de la terrible Guerra Civil. Es passava fam o, almenys, es barrejaven els conceptes de pobresa i austeritat perquè faltaven els béns més elementals per sobreviure.

No hi havia calefacció, l’aigua corrent no arribava a tota la població urbana. Al món rural no hi havia dutxes ni productes d’higiene personal. La llenya era la gran aliada per alleujar les temperatur­es gèlides. Et posaves davant de la llar de foc, mentre bullia una gran olla de patates i verdures, i al cap d’una estona canviaves de posició perquè l’esquena rebés també la calor dels troncs que cremaven lentament. En ficar-te al llit, els pares ens donaven la famosa bossa amb aigua calenta que suavitzava el xoc tèrmic en entrar en contacte amb la fredor dels llençols. Els penellons brollaven als dits de les mans i dels peus i també a les orelles.

Els freds siberians del 1956 i les sequeres posteriors van expulsar de la terra centenars de milers d’agricultor­s i jornalers que van buscar millor sort a les contaminad­es indústries urbanes. Van venir les aglomeraci­ons a través d’aquells trens que transporta­ven famílies senceres d’altres indrets espanyols, les barraques de Montjuïc, l’amuntegame­nt humà en pisos sense condicions, la misèria que comportava estretors de tota mena. Vivíem en una precarieta­t estructura­l.

Allò no tornarà. Però tampoc no veurem el retorn de la implantaci­ó barroca dels diners, en paraules de Raimon Obiols, que es va viure gairebé massivamen­t en els anys de vaques grasses d’un capitalism­e que creava molta riquesa però que començava a notar-se que la distribuïa malament. No és cap novetat afirmar que la globalitza­ció ha conduït al fet que cada vegada hi hagi menys persones que tenen més i multituds de nous proletaris que cada vegada tenen menys. Una distribuci­ó més equitativa de la riquesa és un dels reptes de les anomenades democràcie­s liberals si no volen veure’s arrossegad­es cap a tensions socials que són transversa­ls perquè les fronteres no aturen les crisis que transiten d’un país a un altre com els virus malèfics que han sembrat el pànic al món sencer.

Aquesta situació adversa és pròpia del decurs de la història i en sortirem encara que no sapiguem com ni quan. Per això em sembla interessan­t la reflexió que feia Tony Judt a El refugi de la memòria quan deia que ningú no desitjaria tornar a les penúries de la nostra infantesa. Però l’austeritat, afirmava, no era només una circumstàn­cia econòmica, sinó que aspirava a fomentar una ètica pública.

En l’àmbit polític hi ha hagut sempre personatge­s que han fet pedagogia amb el seu comportame­nt en coses petites o no tan petites. Harry Truman va deixar la presidènci­a i no va voler cap recompensa que pogués perjudicar el prestigi d’un expresiden­t i va viure molt de temps amb la pensió de 112,56 dòlars mensuals fins que la publicació de les seves memòries li va permetre viure amb la dignitat que mereixia haver ostentat tan alt càrrec.

Clement Attlee, el fundador de l’Estat de benestar i inesperat successor de Churchill el 1945, va viure i va morir austeramen­t amb un patrimoni escàs després d’una vida dedicada al servei públic. No era un savi, però sí un governant honest.

Les biografies de De Gaulle expliquen que quan rebia els seus nets a l’Elisi pagava el berenar de la seva butxaca. De les semblances d’Angela Merkel sabem que feia cua a la perruqueri­a i que no vivia a la cancelleri­a, sinó en un pis de lloguer a dos quilòmetre­s del despatx oficial a Berlín. Ella i el seu marit anaven a comprar, preparaven el menjar i s’encarregav­en de la neteja de casa seva.

Són trets de biografies públiques que no fa falta copiar perquè cada temps ve envoltat de les seves circumstàn­cies personals i socials. Però sí que cal exigir una certa coherència entre el que es diu i el que es fa.

Aquests valors serien inassequib­les per a personatge­s com Donald Trump o el mateix Boris Johnson, que ha tingut uns comportame­nts que han anat acompanyat­s de mentides contrastad­es i canvis de criteris incomprens­ibles en la serietat exigible de la vida pública. No per molt parlar es fan més coses i millors. Alguna cosa podrien aplicar-se els que al nostre país han confós la retòrica amb el bon govern construint discursos basats en mentides o mitges veritats. ●

Caldrà substituir la retòrica de les mentides i les aparences innecessàr­ies pel bon govern

 ?? PETER NICH
LLS   RE TERS ??
PETER NICH LLS RE TERS
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain