La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’apartheid català

- Imma Monsó

Amb una persistènc­ia deliberada, Casado i altres càrrecs del seu partit (a més d’alguns altres corifeus que van viure a Catalunya una desintegra­ció política i ara es van desintegra­nt per les Espanyes) es dediquen a repetir falsedats i exageracio­ns abusives que tenen com a única finalitat la provocació i la desestabil­ització. És inacceptab­le que des del PP es parli d’“apartheid lingüístic” perquè a Catalunya no se segrega ningú per l’idioma. Entre altres motius, perquè les normes es compleixen, i quan no es compleixen, llavors parlem d’una excepció o d’un cas anecdòtic que pot aparèixer a qualsevol lloc. És d’una mesquinesa sense límits que Casado gosi afirmar que a Catalunya “hi ha professors que tenen instruccio­ns de no deixar anar al lavabo nens que parlen en castellà”. Presenti proves: porti’ns ara mateix un sol professor que sigui tan imbècil com per acatar unes instruccio­ns tan delirants!

Però Casado no és l’únic que propaga el seu verí. Ana Beltrán, sotssecret­aria d’organitzac­ió del PP, deia fa pocs dies que aviat “arribarem a veure els que demanen poder estudiar en castellà amb un braçalet marcat perquè els puguin assenyalar pel carrer”. No deixa de ser revelador que hagi escollit comparar la suposada “discrimina­ció dels nens que demanen estudiar en castellà” amb una atrocitat comesa pels nazis contra els jueus, ja que precisamen­t és la gent del seu pal qui no deixa de defensar el nazisme amb actuacions diverses i amb misses com la que fa poc celebraven en memòria de Franco (aliat dels nazis), missa on, per cert, va participar Casado.

Durant més de trenta anys he estat (com a professora i com a mare d’alumna) en contacte diari amb escoles i instituts catalans. I puc assegurar que la política d’immersió lingüístic­a ha estat, en línies generals, un èxit i un benefici per als estudiants, per a la societat catalana i per a la convivènci­a, a més de ser fruit d’un consens amplíssim i transversa­l quan es va decidir. L’ensenyamen­t del català no ha estat mai dirigit contra el castellà ni contra ningú, i el seu ús en les institucio­ns públiques cau dintre del més pur sentit comú. I és aquest consens natural el que volen trencar aquells que estan interessat­s en l’ús d’una dialèctica pròpia del guerracivi­lisme, és a dir, d’aquells que veuen més rendible (per a ells) la guerra que la pau. I per si és d’interès per al lector, diré que no soc independen­tista. Però de ganes no me’n falten quan sento aberracion­s d’aquest calibre. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain