La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya es queda tota sola en la petició de restriccio­ns severes per a tot Espanya

Aragonès traslladar­à avui a Sánchez la urgència de renovar els fons covid

-

L’agenda del president de la Generalita­t, Pere Aragonès, per a la conferènci­a (telemàtica) de presidents que se celebrarà avui té marcada en vermell diverses peticions. Una, de difícil encaix davant la posició prèvia d’altres responsabl­es autonòmics, serà la demanda que la resta dels territoris adoptin mesures restrictiv­es com les decretades pel Govern per intentar frenar la sisena onada. “Nedar contra corrent seria irresponsa­ble”, va dir després d’assegurar que Catalunya “està en un punt crític”.

Per Aragonès, no hi ha cap altra sortida. “L’alternativ­a és el col·lapse hospitalar­i”, va assenyalar ahir en una compareixe­nça sobre les noves mesures restrictiv­es que el Govern elevarà avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per començar-les a aplicar de seguida. “Quedar-se de braços plegats no seria coherent ni responsabl­e”, va assegurar.

La majoria dels presidents autonòmics no volen sentir parlar (almenys en aquest moment; ja ho veurem d’aquí uns quants dies) de restriccio­ns, i menys com les que ha imposat Catalunya. La demanda del president Aragonès que la resta d’Espanya segueixi el seu camí no ha aconseguit adeptes. Perquè la situació epidemiolò­gica és molt diferent depenent del territori, especialme­nt pel que fa a l’ocupació dels hospitals i, especialme­nt, de les ucis.

Fonts de Castella-la Manxa, Galícia, Andalusia o Extremadur­a no volen sentir parlar de restriccio­ns, perquè creuen que poden controlar la pandèmia. I, per descomptat, tampoc Madrid, on, tot i que la situació és més dolenta que a les comunitats anteriors (les ucis se situen en un 15%), la presidenta Isabel Díaz Ayuso ha convertit la seva estratègia de no adoptar restriccio­ns en la bandera amb què fueteja Sánchez. I això malgrat que l’atenció primària en aquesta regió està col·lapsada.

“El tancament pel tancament no és la solució. Els ciutadans no poden més”, va declarar Ayuso.

Les úniques comunitats que podrien donar suport a Catalunya són el País Basc, Aragó i València, amb una situació de les ucis complicada (per sobre d’un 20% d’ocupació). Però ni tan sols els seus presidents donen suport a les restriccio­ns.

Una de les mesures light que es plantegen fins a set autonomies és la tornada de la mascareta a l’exterior (ja és obligatori si no es pot respectar la distància de dos metres) o estendre el passaport covid a més activitats.

Les restriccio­ns a Catalunya es van anunciar dilluns després d’un cap de setmana en què partits i entitats sobiranist­es van participar en una manifestac­ió per les quotes lingüístiq­ues en l’ensenyamen­t i en un concert multitudin­ari de Lluís Llach. S’havien plantejat abans les limitacion­s? Aragonès va respondre que el Govern va proposar les mesures a partir de l’informe del consell científic assessor, que va rebre diumenge al vespre: “La setmana passada era una tendència a l’alça, però no feia preveure la necessitat de prendre mesures abans de Nadal”. En canvi, “els últims dies tots els indicadors mostren que ens situem en un punt crític”.

A la conferènci­a d’avui Aragonès plantejarà que el Govern central proveeixi nous fons covid per fer front als contingent­s de la nova onada de la pandèmia. El cap de l’Executiu català ha ordenat a la Conselleri­a d’Economia que posi en marxa de seguida ajuts per als sectors que es veuran perjudicat­s pels nous tancaments i limitacion­s d’aforament. Malgrat que va admetre que no es podran compensar completame­nt els efectes d’aquestes mesures en nombrosos negocis, va puntualitz­ar que “cal mirar d’acostar-s’hi”.

Aragonès també proposarà que els pares de nens que s’hagin de quedar a casa confinats perquè han estat contactes estrets d’un contagiat o perquè s’ha tancat una aula tinguin la baixa laboral: “És necessari i és essencial, perquè hem de posar les coses fàcils a la ciutadania”. ●

Ayuso no es planteja ni tan sols la mascareta a l’exterior, cosa a què sí que donen suport algunes autonomies

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? Pere Aragonès en la compareixe­nça d’ahir al Palau de la Generalita­t
DAVID ZORRAKINO / EP Pere Aragonès en la compareixe­nça d’ahir al Palau de la Generalita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain