La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els científics insten a posar el reforç almenys a un 30% d’adults abans del febrer

Sense restriccio­ns, Catalunya tindria 25.000 casos/dia al gener i col·lapse sanitari

-

“A Catalunya les dades actuals indiquen que abans de final d’any l’òmicron serà [la variant covid] predominan­t. Els models prediuen que, en absència de mesures addicional­s, es podria arribar a més de 25.000 nous casos diaris el gener del 2022, amb un impacte molt elevat en el nombre d’hospitalit­zacions. Tenint en compte que ja s’estan fent més de 24.000 visites diàries per covid en atenció primària i que un 30% dels llits d’uci estan ocupats amb pacients covid, el ràpid creixement de l’òmicron col·lapsarà els serveis assistenci­als a començamen­ts del gener del 2022”.

És un dels missatges que el comitè científic assessor (CCA) de la covid ha fet arribar al Govern de Catalunya per instar que es prenguin mesures restrictiv­es addicional­s davant la situació “molt preocupant i d’emergència sanitària” que està provocant l’expansió de l’òmicron, que preveuen que d’aquí una setmana ja sigui la variant majoritàri­a a l’àrea de Barcelona i en dues superi un 90% dels casos.

En matèria de vacunació, el comitè científic considera prioritari que Salut centri tots els recursos disponible­s a immunitzar els adults. I suggereix que, si falten mans per generalitz­ar de manera ràpida la tercera dosi, s’incorporin altres profession­als capacitats per punxar. Perquè l’objectiu, diuen, hauria de ser arribar al 15 de gener amb entre un 30% i un 60% de la població més gran de 18 anys que ja té pauta completa amb la tercera dosi posada. Segons els seus càlculs, això permetria aplanar la corba de contagis i arribar a mitjans de febrer sense superar els 10.000 casos diaris, en lloc dels 50.000 que pronostiqu­en si no s’adopten mesures. Proposen punxar les terceres dosis prioritzan­t els vacunats amb AstraZenec­a o Janssen i el personal sanitari, al marge de l’edat; després, els més grans de 70 anys, i, a continuaci­ó, tots els adults que ja faci tres mesos que es van vacunar, per ordre invers d’edat.

Els experts admeten que encara és aviat per saber si aquesta soca és més o menys greu que les anteriors, però diuen que “fins i tot en l’escenari més optimista, en què la gravetat de l’òmicron fos la meitat de la de la delta, el pic d’ingressos diaris seria el doble que en les onades de la tardor-hivern 2020 i de l’estiu d’aquest any”.

Apunten que aquest impacte es podria delmar amb mesures com accelerar la vacunació amb tercera dosi a tota la població de més de 18 anys que faci més de tres mesos que va rebre la segona, restringir les interaccio­ns socials, ampliar l’ús del passaport covid, facilitar l’accés als tests d’antígens i mesures de suport econòmic i social perquè els contagiats i els seus contactes compleixin l’aïllament de deu dies.

Però els científics expliquen a l’informe que no n’hi haurà prou d’accelerar la vacunació per evitar la saturació hospitalàr­ia els pròxims dies, de manera que insten a prendre de seguida mesures no farmacològ­iques: restriccio­ns. Asseguren que en aquests moments Catalunya se situa en un nivell d’alerta 4 (màxim), així

“Fins i tot si l’òmicron és la meitat de greu que la delta, el pic d’ingressos seria el doble que en onades anteriors”

que cal anar revisant de manera freqüent les mesures i “no es pot descartar la possibilit­at d’aplicar un confinamen­t de curta durada”, com fan en altres països europeus, si les restriccio­ns ja acordades no són prou efectives.

De fet, les que recomanen són més dures que les anunciades ahir per Pere Aragonès, ja que proposen limitar les reunions en públic a quatre persones i en privat al grup de convivènci­a, demanar a la gent que no surti de casa si no és necessari, afavorir torns escalonats de treball, promoure el transport en bici o caminant i evitar el transport públic, limitar a dos els passatgers als taxis, reduir aforaments en enterramen­ts i funerals i ajornar els casaments, suprimir el servei a l’interior de bars i restaurant­s i restringir a un 50% l’aforament a l’exterior i limitar els horaris d’obertura dels comerços no essencials, entre d’altres. També insten a instal·lar mesuradors de diòxid de carboni a les aules escolars, facilitar la col·locació de filtres HEPA al transport públic i generalitz­ar l’ús de tests d’antígens. ■

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Cues en un ambulatori del passeig Maragall de Barcelona ahir des de primera hora del matí
TONI ALBIR / EFE Cues en un ambulatori del passeig Maragall de Barcelona ahir des de primera hora del matí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain