La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya lidera la forta pujada de les ucis a Espanya i suma 30 crítics en un dia

-

L’augment de contagis per la sisena onada de coronaviru­s a Espanya s’ha traduït en una pujada preocupant dels pacients crítics en espera encara de saber la repercussi­ó de l’òmicron. En aquests moments és Catalunya la comunitat autònoma que lidera el rànquing d’hospitalit­zats greus per covid. Segons dades d’ahir de la Conselleri­a de

Salut, als hospitals catalans hi ha 340 persones ingressade­s a l’uci (30 més en un dia) amb coronaviru­s, mentre que el Ministeri de Sanitat xifrava dilluns a les 18 hores en 385 els crítics ingressats en hospitals catalans.

Si ens fixem només en les dades facilitade­s per Sanitat, Catalunya ha augmentat en tot just 20 dies les seves ucis de manera preocupant amb 215 ingressats més. Així, l’1 de desembre constaven 170 ingressats crítics, mentre que les dades del 20 de desembre en registren 385.

Molt al darrere de Catalunya hi ha Madrid i la Comunitat Valenciana, amb 161 crítics cadascuna. En el recompte que serveix de comparació per a aquest article (amb dades de Sanitat de l’1 de desembre, dies abans del pont de la Puríssima), Madrid era, darrere de Catalunya, la comunitat amb més crítics (122), mentre que la Comunitat Valenciana tenia 85 ingressats a l’uci.

En l’última actualitza­ció de Sanitat completen la llista de les deu comunitats amb més crítics Andalusia (120), el País Basc (107), Castella i Lleó (84), les Canàries (65), les Balears (59), Múrcia (56) i Galícia (46). A l’altre extrem, Ceuta no té cap crític per covid, Melilla en té 5 i Extremadur­a en té 7. Fa 20 dies, després de Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana, les comunitats amb més ingressos per covid a l’uci eren Andalusia (67), el País Basc (51), les Canàries (42), Castella i Lleó (38), Galícia (28), Aragó (27) i les Balears (25).

En poc més de dues setmanes, i encara sense saber les conseqüènc­ies que tindrà la variant òmicron a Espanya, l’augment de crítics en algunes comunitats és significat­iu. Així, Andalusia ha doblat ingressats a l’uci, i també han augmentat de manera rellevant els seus crítics s Castella i Lleó, les Balears i les Canàries.

La variant òmicron representa­va un 47,2% dels contagis de covid la setmana del 6 al 12 de desembre, segons dades “encara molt preliminar­s i poc representa­tives a escala nacional” de 125 mostres aleatòries de sis comunitats autònomes. Així es recull a l’actualitza­ció de la situació epidemiolò­gica de les variants de SARS-CoV-2 a Espanya, publicada dilluns pel Ministeri de Sanitat. ■

La variant òmicron representa­va un 47,2% dels contagis de covid la setmana del 6 al 12 de desembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain