La Vanguardia (Català-1ª edició)

El risc de tenir un accident ha caigut un 73% en vint anys

Les motos estan implicades en un 44% dels xocs malgrat significar només un 2,4% de la mobilitat

-

L’objectiu europeu de reduir a zero les víctimes mortals a les carreteres el 2050 sembla una quimera difícil d’aconseguir, per bé que sorgeix l’esperança si s’observa l’evolució que s’ha aconseguit els últims vint anys. Els prop de 700 morts anuals a les carreteres catalanes que recollia la primera edició de l’estudi anual del consorci EuroRAP, amb dades del 2000, han passat a ser 123 en la vintena edició, dues dècades després. És cert que aquesta última xifra és tramposa per l’aturada en la mobilitat del 2020, però tot i així el 2019 van ser 200, un 25% menys que a començamen­ts de la dècada.

La caiguda de l’accidental­itat és sinònim de carreteres més segures. El risc d’accidental­itat a l’hora d’agafar el cotxe s’ha reduït aquests vint anys un 73,2%, especialme­nt a les autopistes, autovies i carreteres desdoblade­s. Amb tot, a les vies convencion­als hi continua havent quatre vegades més probabilit­ats de tenir un accident. Així doncs, són precisamen­t un 29% les carreteres catalanes que es consideren amb risc alt i, de fet, tots els trams amb més risc d’accident a Catalunya són carreteres de doble sentit.

Malgrat que ha anat variant al llarg d’aquests vint anys, avui dia la Rabassada és el tram amb més perill de tota la xarxa viària catalana. Repeteix en aquesta posició per cinquena vegada, principalm­ent per l’alta accidental­itat de les motos, que estan implicades en el cent per cent dels xocs que acaben amb morts o ferits greus a la carretera que uneix Barcelona amb Sant Cugat del Vallès per Collserola.

La Generalita­t executa treballs per valor d’un milió d’euros per ampliar la calçada i separar els carrils amb pintura i ressalts que ajudin a evitar l’ocupació del sentit contrari, però el director general d’infraestru­ctures, Xavier Flores, reconeix que “les conductes inapropiad­es s’escapen del que es pugui fer amb obres”.

Més enllà d’aquest punt negre, les motos ara copen una taxa d’accidental­itat molt més alta de la que els correspond­ria. En l’últim trienni han estat involucrad­es en un 44% dels accidents amb víctimes mortals o greus malgrat significar únicament un 2,4% de la mobilitat global, una desproporc­ió que exigeix solucions urgents. ●

La Rabassada es considera, per cinquè any consecutiu, la carretera més perillosa de Catalunya

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain