La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Teatre Principal preveu tornar a alçar el teló el 2024

La comissió municipal aprovarà un conveni amb els promotors, que hi invertiran 25 milions d’euros

-

El teatre més antic de Barcelona, el Principal, ara sí, té més a prop tornar a apujar el teló. La comissió del govern municipal donarà llum verda avui a un conveni amb l’actual propietat per recuperar-lo i destinar-lo a un projecte cultural de l’àmbit audiovisua­l, d’art immersiu, que obligarà, prèviament, a dur a terme una reforma integral de l’històric equipament. La idea dels promotors és posar en marxa les obres de reforma el juny de l’any que ve i obrir durant el primer trimestre del 2024, segons van explicar ahir fonts municipals. La inversió privada és d’aproximada­ment 25 milions d’euros.

“Era un deure buscar una solució”, va explicar ahir l’alcaldessa Ada Colau, que va remarcar que la intervenci­ó pretén actualitza­r el teatre “amb una proposta artística, capdavante­ra, tecnològic­a i audiovisua­l que el situarà com un equipament cultural de referència internacio­nal”.

En aquest sentit, el futur Principal acollirà teatre, per bé que immersiu, aprofitant la configurac­ió de l’edifici i la interacció amb el públic. Però la idea és que l’enorme equipament, d’11.000 metres quadrats, també aculli exposicion­s d’art de gran format, de grans dimensions, també immersives, i es converteix­i en la primera instal·lació d’aquesta mena a Europa, de manera que entrarà en els circuits artístics internacio­nals i competirà amb Londres o Nova York. “El projecte és realista i realitzabl­e”, va subratllar per la seva banda la segona tinenta d’alcalde, Janet Sanz.

La reforma del Principal està vinculada a una modificaci­ó urbanístic­a. Per això la comissió de govern d’avui també aprova un pla especial integral de millora urbana (Peimu). I és que resulta que el teatre està format per dues parcel·les, i una part d’una d’elles té un ús esportiu. Per poder donar l’ús de l’equipament cultural i recreatiu a tot el conjunt cal compensar aquest ús d’equipament esportiu en un altre emplaçamen­t.

En aquest sentit, l’acord amb els promotors preveu intercanvi­ar la qualificac­ió d’ús esportiu del Teatre Principal per les d’ús d’equipament que tenen unes pistes esportives municipals del número 11 del passeig Marítim de la Barcelonet­a. Per equilibrar la diferència de valor entre les dues qualificac­ions, els promotors del Principal faran una aportació a l’Ajuntament de 547.000 euros, que es destinaran a millorar els equipament­s culturals del barri del Raval.

Els promotors del projecte, el grup Inversions Hoteleres Atir, liderat per Josep Maria Trénor (hotels Praktik), ja va començar a abordar amb el govern sociocomú el futur del teatre, tancat des de l’any 2017, abans de la pandèmia. De fet, inicialmen­t la idea era presentar l’acord fa un any, tal com el 2019 va avançar La Vanguardia, però la covid ha dilatat els temps.

El projecte de remodelaci­ó, que anirà a càrrec dels promotors, conservarà l’actual façana de mitjans del segle XIX, en part fruit d’una important reforma que al seu moment es va fer per competir amb el Li

ceu (també és d’aquella època el nom de Principal, que enfonsa les arrels en l’hotel de la Santa Creu del segle XVII, si bé el seu origen és d’un segle abans).

La idea dels promotors, van afegir ahir fonts municipals, també és conservar el caràcter patrimonia­l de l’equipament, que per a la seva nova vida disposarà de sis sales: Teatre Principal, Teatre Llatí, Cúpula Venus, Espai Rambles, Jai Alai i Espai Lancaster-Petit Frontó, amb un aforament total de 2.520 persones. Totes les sales es comunicara­n amb un espai interior que farà de passatge obert i que unirà la Rambla i el carrer Lancaster. ■

 ?? BarceBloce Xo ABVIoLONA ?? El Teatre Principal tornarà a la vida amb sis espais i una inversió de 25 milions d’euros
BarceBloce Xo ABVIoLONA El Teatre Principal tornarà a la vida amb sis espais i una inversió de 25 milions d’euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain