La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els fons europeus Next Generation reactiven el projecte Vies Blaves

-

Una injecció econòmica de 4,5 milions d’euros a càrrec dels fons europeus Next Generation donarà un impuls al projecte de la Diputació de Barcelona Vies Blaves, que avançava molt lentament. Aquesta suma es destinarà íntegramen­t a la primera fase de les obres encaminade­s a traçar itineraris per a vianants i ciclistes al llarg de 19 quilòmetre­s del riu Anoia, entre les localitats de Jorba i Vilanova del Camí, segons va concretar ahir Pere Pons, president delegat de l’àrea d’Infraestru­ctures i Espais Naturals de l’ens supramunic­ipal.

Vies Blaves pretén ser una xarxa de senders que segueixen els cursos del riu Llobregat i els seus principals afluents, l’Anoia i el Cardener, en total més de 260 quilòmetre­s que connectara­n paisatges urbans a través dels espais fluvials.

“Les previsions són que el 2022 acabem les expropiaci­ons de la primera fase de l’Anoia i puguem començar a licitar els projectes i posar en marxar les obres, que hauran d’estar acabades cap al 2024”, va detallar ahir Pons, després de saber la inversió europea.

La Diputació hi invertirà durant el període 2022-2024 un milió d’euros, i assolirà, amb els 4,5 de Next Generation, els 5,5 necessaris per completar aquesta fase inicial a l’Anoia.

Les actuacions en aquest riu inclouen 70 quilòmetre­s, 50 al Cardener i 140 al Llobregat. El cost total de tots els trams se situa entre els 50 i els 60 milions d’euros.

“Es tracta d’un projecte lent, que requereix expropiar terrenys, redactar els plans d’obres i executar-les”, afegeix Pons.

L’objectiu de Vies Blaves és rehabilita­r les lleres d’aquests rius per adequar itineraris destinats a la pràctica del senderisme i el ciclisme. “Per nosaltres és una acció estratègic­a que vertebrarà i reactivarà a través del turisme els 65 municipis involucrat­s”, destaca la presidenta de la Diputació, Núria Marín.

L’anunci d’aquest nou impuls a les Vies Blaves va tenir lloc ahir, després que el Govern espanyol acordés amb les comunitats autònomes com es distribuïe­n 615 milions d’euros dels fons de recuperaci­ó Next Generation, dedicats al programa de plans de sostenibil­itat turística en destinacio­ns. Dels 169 projectes beneficiar­is, un és el presentat per la Diputació de Barcelona. ■

 ?? GEMMA M RALDA ?? El pont del Diable, per on passarà la Via Blava del Llobregat
GEMMA M RALDA El pont del Diable, per on passarà la Via Blava del Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain