La Vanguardia (Català-1ª edició)

Haia guanya un divorci de rècord

L’emir de Dubai ha de pagar a la seva ex i els seus dos fills 645 milions d’euros

- BEGOÑA CORZO SUÁREZ Barcelo a

L’emir de Dubai, Muhammad bin Raixid al-Maktum (77), haurà de pagar a la seva exdona, la princesa Haia bint al-Hussein (47), i els seus dos fills uns 550 milions de lliures (645 milions d’euros). És la xifra més alta fixada per un tribunal britànic en un cas de divorci, però dista molt del que reclamava Haia de Jordània, que eren 1.640 milions d’euros.

Bona part d’aquests diners es destinaran justament a protegir la princesa i els seus dos fills de l’emir, perquè els jutges consideren que “la principal amenaça a què s’enfronten prové del mateix xeic”. Aquest triomf de la princesa arriba precedida d’una dura batalla legal després de fugir de l’emirat de Dubai el maig del 2019 perquè temia per la seva vida i del segrest dels seus fills.

El Tribunal Superior de Londres determina que la compensaci­ó que rebrà Haia, sisena esposa de l’emir, serà de 295 milions d’euros. L’emir també haurà de fer pagaments als fills de tots dos, Jalila (14) i Zaied (9), mitjançant una garantia bancària de 340 milions d’euros per assegurar-los la manutenció com a menors i la salut financera quan siguin adults. La sentència precisa que aquesta quantitat podrà ser més alta o més baixa depenent de factors com els anys de vida dels fills o si es reconcilie­n en algun moment amb el progenitor.

La justícia també ha ordenat al xeic que pagui les abundants despeses de seguretat que necessiten l’exdona i els seus fills. “Atès el seu estatus i l’amenaça general de terrorisme i de segrest que afronten, són particular­ment vulnerable­s, i necessiten un alt nivell de seguretat per continuar sans i estalvis en aquest país”.

La justícia britànica ja va considerar provat l’any passat que AlMaktum va orquestrar una campanya d’intimidaci­ó contra l’ara exdona i va intentar emportar-se els seus fills a Dubai, com ja va fer amb les seves filles Xamsa i Latifa, segrestade­s i tornades a l’emirat després de fugir, la primera el 2000 i la segona el 2018.

Respecte a la sentència, un portaveu d’Al-Maktum va declarar

Haia cobrarà 23 milions per les joies, cavalls, cotxes i peces d’alta costura que va deixar quan va fugir de la UEA

en un comunicat que l’emir, primer ministre i vicepresid­ent de la Unió dels Emirats Àrabs (UEA), “sempre ha garantit que els seus fills estiguin ben cuidats”. “Ara el tribunal ha decidit sobre la qüestió financera, i ell no vol fer comentaris. Ha demanat als mitjans que respectin la privacitat dels seus fills i que no s’entremetin en les seves vides al Regne Unit”, conclou la nota.

De la suma que rebrà Haia, uns 23 milions d’euros són com a compensaci­ó per les joies, els cavalls, els cotxes i les peces d’alta costura que va deixar enrere quan va fugir de la UEA. El xeic també haurà de pagar 2,4 milions d’euros per reformar una cuina i afegir-hi un forn per a pizzes a la residència de Londres de la seva ex, un garatge nou habilitat per a vehicles de seguretat i llits elàstics com els que els nens tenien a Dubai. A més a més, haurà de costejar tot el que sigui necessari perquè mantinguin el nivell de vida a què estaven acostumats, com les vacances de luxe o els viatges en helicòpter.

La germana per part de pare del rei Abdal·lah II de Jordània va fugir a Anglaterra el 2019 amb els seus dos fills perquè deia que estava “terroritza­da” per l’emir. El tribunal va donar per provat l’octubre passat que el xeic va ordenar la instal·lació d’un programa espia als mòbils de la seva exdona i els seus advocats durant la batalla per la custòdia dels menors.

La sentència també recull el xantatge que la filla de Hussein I i la princesa Alia va patir per part de quatre homes del seu equip de seguretat. La van amenaçar el 2018 d’esbombar que mantenia una relació de dos anys amb un guardaespa­tlles, el britànic Russell Flowers. Van aconseguir 7,8 milions d’euros que ella va treure del compte de la seva filla, Jalila.

Des de l’octubre del 2019 Haia és primera secretària de l’ambaixada jordana a Londres, de manera que té immunitat diplomàtic­a. ●

 ?? DANIEL LEAL / AFP ?? Ja és so"tera La princesa Haia el 2018, després de visitar el iot
Maiden a Londres
Dia de curses L’emir Muhammad bin Raixid al-Maktum a Ascot el 2019
DANIEL LEAL / AFP Ja és so"tera La princesa Haia el 2018, després de visitar el iot Maiden a Londres Dia de curses L’emir Muhammad bin Raixid al-Maktum a Ascot el 2019
 ?? MIKE EGERTON / AP ??
MIKE EGERTON / AP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain