La Vanguardia (Català-1ª edició)

La importànci­a d’un bon pilot

- Pere Solà Gimferrer

Els canals en obert dels Estats Units tenien el costum de desenvolup­ar més d’un centenar de sèries cada temporada. Els projectes amb més potencial rebien pressupost per rodar un episodi pilot, i només els que convencien rebien llum verda per produir una primera temporada. Així, els guionistes es trobaven amb el desafiamen­t d’escriure l’episodi introducto­ri perfecte: havien de presentar els personatge­s principals, introduir el desencaden­ant de la trama, exposar els conflictes a tractar durant la temporada, trobar el to adequat, deixar entreveure com seria l’estructura setmanal dels episodis i col·locar un esquer per atrapar el públic. Eren molts deures per a una càpsula d’entretenim­ent dramàtica d’entre 45 i 60 minuts. No eren poques les que intentaven explicar tant que perdien la naturalita­t pel camí. Però, quan els guionistes l’encertaven, l’espectador es trobava amb obres d’art infal·libles que aconseguie­n el que es proposaven: que et morissis de ganes de veure el següent episodi.

Marc Cherry només va necessitar una escena de Mujeres desesperad­as (Disney+) per presentar el seu sentit de l’humor, entre l’amabilitat i la mala llet, quan va mostrar la Mary Alice (Brenda Strong), la mestressa de casa perfecta, i va fer que se suïcidés després de preparar l’esmorzar de la família. La resta de l’episodi era hàbil a l’hora de repartir el metratge entre les dones que portarien la història, dotant-les de personalit­ats memorables, i presentar de passada un misteri central. A Alias (Disney+) vam tenir un J.J. Abrams que dominava el thriller d’acció mentre descobria una espia adorable, Sydney Bristow, i les secundàrie­s robaescene­s: la col·lecció de perruques que portaria Jennifer Garner a les missions. I, si hi ha nostàlgics de ficció adolescent de la vella escola, veure The OC (HBO Max), de Josh Schwartz, significa redescobri­r el passotisme, la necessitat de l’amistat i l’instint d’autodestru­cció (el de l’alcohòlica Marissa Cooper, interpreta­da per la malaguanya­da Mischa Barton) en tres quarts d’hora.

Cal aprofitar l’arribada de clàssics recents a les plataforme­s, als quals es poden afegir Prison break, Heroes, Perdidos o Anatomía de Grey. No totes van tenir recorregut­s perfectes, però ningú no els podrà treure una primera hora d’excel·lència i televisió en estat pur. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain